Hlavní obsah

Srdce chce zdravé tuky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzumace velkého množství tuků, které mají živočišný původ, přispívá k předčasné ateroskleróze, onemocnění srdce a cév a v neposlední řadě i obezitě. Tuky se ukládají v cévách, srdci a mohou způsobit například infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici.

Článek

Většina potravin jich obsahuje velké množství. Najdeme je v uzeninách, mase, mléčných výrobcích, sladkostech a tučném pečivu. Organizmus jich proto má dostatek, ve většině případů dokonce přebytek.

I když samozřejmě nějaké tuky musíme jíst, měli bychom jejich konzumaci omezovat. Důležitější než jejich množství je složení, druh a kvalita. Odborníci proto doporučují zařazovat do jídelníčku spíše kvalitní tuky rostlinné, protože pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi.

Vhodné jsou tuky, které obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tyto údaje najdeme na obalu. Omega-3 mastné kyseliny totiž udržují cévy elastické a mírní záněty, chrání nervový systém a jsou důležité pro vývoj mozku. Obsahují je např. makrela, tuňák, losos, slaneček, ve zvýšeném množství i některé rostlinné tuky.

Zdravé tuky ocení nejen srdce, důležité jsou také pro vývoj spermií, oční rohovky a sehrávají důležitou roli i při redukci hmotnosti, např. olivový a řepkový olej.

Do salátů se nejlépe hodí oleje lisované za studena (panenské), proto se v zemích kolem Středozemního moře, kde je salát základem kuchyně, používá výhradně olivový olej. Do výrobků studené kuchyně můžeme použít nízkotučné rostlinné tuky, které jsou vhodné i pro redukční diety. Ty ale nelze použít pro teplou kuchyni, protože se teplem znehodnocují.

Na vaření, dušení a pečení se používají rostlinné oleje či tuky, které snesou tepelné zpracování. Speciální tuk vyžaduje také smažení a fritování. Je velmi důležité používat je podle toho, k čemu jsou určeny, protože jen tak nám budou prospívat.

Reklama

Související články

Češi jsou čtvrtí nejtlustší v Evropě

Česká republika zaujímá v Evropě čtvrtou příčku nejtlustšího národa. Před námi jsou jen Jugoslávci, Řekové a Rumuni. Novinářům to řekl v úterý docent Vojtěch...

Nadváhu způsobují šetrné geny po prapředcích

Běda tomu, kdo má v sobě některé aktivní geny po dávných předcích - sběračích a lovcích. Odborníci se totiž domnívají, že dědictví těchto prapředků by mohlo...

Výběr článků

Načítám