Hlavní obsah

Jak se znovu zamilovat do svého manžela

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lásku od nenávisti dělí jen tenká hranice. Stačí jedno větší zklamání a zamilovanost se náhle změní v nenávist. Podle odborníků to ale ještě neznamená, že musí vztah jako takový skončit. Naopak to může být známkou toho, že mezi partnery stále přetrvává cit, jen na jiné úrovni, který lze ještě změnit.

Foto: Profimedia.cz

Lásku od nenávisti dělí jen tenká hranice.

Článek

Ke změně je ale nejprve zapotřebí zjistit pravou příčinu nenávisti ke svému muži.

1. Mohou za vaše pocity jeho činy?

První otázkou, kterou by si ženy měly položit, je ta, zda existuje u partnera něco, co v nich vzbuzuje onu nenávist. Dost často se stává, že jim přijdou na mysli jen samé drobnosti a malichernosti, které vznikly v průběhu času. Může jít například o zvednuté záchodové prkénko, odhozené ponožky u konferenčního stolku, neumyté ruce před jídlem, hlasité říhnutí, ale i reakce na určité věci.

V reálu jde o skutečné prkotiny. Pokud se ale nakumulují, vzbuzují mnohem větší emoce, než si zaslouží.

„V těchto okamžicích je ze všeho nejdůležitější v klidu si promluvit a dát partnerovi najevo, že vás tyto věci trápí, a udělalo by vám velkou radost, kdyby už tyto věci nedělal. Obvykle budete překvapena, jak ochotně muži tyto změny učiní,” upozorňuje na svém blogu psycholožka a vztahová koučka Lori Beth Bisbeyová.

2. Nebyla chyba u vás?

Pokud nemůžete nalézt chybu u svého partnera, pak musíte začít u sebe. Je možné, že za vaším stavem mohou být vaše vlastní činy. Opět se může jednat o drobnosti, které ale mohou mít za následek velké věci.

Nenosí vám muž květiny? Není to tím, že jste mu dříve několikrát řekla, že máte ráda jiné?

Nepomáhá vám muž s úklidem? Vzpomínáte si, kolikrát jste mu předtím řekla, že luxuje špatně či nedává věci na správné místo apod.?

Nerozmazluje vás partner dárečky? Kolikrát vám něco přinesl a vám se to nelíbilo nebo nebylo po chuti?

A tak bychom mohli pokračovat. Ano, muži jsou ješitové, ale pravá dáma si s tím hravě poradí.

3. Láká vás někdo jiný?

Někdy stačí trocha pozornosti a poblouznění od cizího muže a hned se změní pohled na vlastního manžela. Věci, které vám do té doby nevadily, vám najednou začnou být protivné a odporné. Vaše já se začne připravovat na jiný vztah.

V ten okamžik je důležité přehodnotit svůj dosavadní vztah a upřímně si říct, co od života skutečně chcete, a zda má vůbec cenu v manželství pokračovat.

4. Nevěra

Pokud vám byl manžel nevěrný, je naprosto přirozené, že vůči němu cítíte vztek a nenávist. A to i v okamžiku, kdy se mu rozhodnete odpustit. Pro překonání této krize bude nutné dostat ze sebe všechny negativní pocity. Jinak vás budou neustále tížit a přes veškerou snahu partnera mu nakonec stejně nedokážete odpustit.

Jak se přes všechno přenést a naučit se opět milovat svého partnera? 

Nejprve si musíte uvědomit, že žádná velká změna nenastane přes noc. Vše má svůj čas. Stejně tak neexistuje jen jeden zázračný recept na to, jak to překonat. Obvykle se jedná o kombinaci hned několika věcí, které dokážou všechny negativní pocity přemoci.

1. Přijmout nedokonalost partnera

Nejtěžší, a přitom nejúčinnější technikou, jak přestat nenávidět svého manžela, je přijmout fakt, že nemůže být dokonalý. A i když dělal v minulosti nějaké chyby, je nejlepší za nimi udělat tlustou čáru a začít žít přítomností.

2. Uvědomění si jeho dobrých vlastností 

Zapomeňte alespoň na chvíli na to, co vás na manželovi štve, a zkuste si vzpomenout na všechny hezké okamžiky, na jeho přednosti, ale i věci, které se vám na něm vždy líbily. Všechny tyto věci si sepište na papír a několikrát si je přečtěte.

I když pozitivních věcí na papíru nebude tolik, uvědomění si pozitiv je v podstatě určitá forma jejich ocenění. Pohled na manžela se pak může také výrazně změnit.

3. Naučit se efektivně komunikovat

Za obrovským množstvím neshod, hněvu a nenávisti mezi páry stojí špatná komunikace. Pokud dokážete svému partnerovi otevřeně říct, co vás trápí, jak se cítíte, pak dosáhnete mnohem většího úspěchu, než když v sobě budete vše dusit a na jeho otázky stroze odpovídat „Nic”.

4. Vyzkoušejte něco nového v posteli

Jeden z nejrychlejších způsobů, jak změnit vztah k partnerovi, je zapomenout na stereotyp v posteli a zařadit do postelových hrátek něco nového a neotřelého.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak obnovit partnerskou důvěru

Důvěra je základním kamenem každého vztahu. Pokud ji jednou člověk u druhého ztratí, pak se jen velmi těžko získává zpět. A je v podstatě jedno, zda k tomu...

Výběr článků

Načítám