Hlavní obsah

Češky omezuje v jejich snech silná sebekritika

Novinky, das

Pro většinu žen je v životě velmi důležité cítit se dobře a pokud možno dosáhnout všech svých snů v různých oblastech života. Paradoxně 62 procentům z nich v tom nebrání jejich okolí, ale příliš silná sebekritika. Alespoň to tvrdí výsledky celosvětového průzkumu Activia InSync, kterého se zúčastnilo více než 16 000 žen ve věku od 25 do 55 let.

Foto: Profimedia.cz

Čelit vnitřnímu kritikovi je pro většinu žen jediný způsob, jak dosáhnout v životě rovnováhy.

Článek

Většina žen má tedy uvnitř sebe „vnitřního kritika” – nějaký hlas, který jim bere jistotu a zároveň brání ve využití svého potencionálu. „Češky jsou v tomto ohledu absolutními expertkami,” upozorňuje životní koučka Lenka Černá.

Ne náhodou je tak pro 84 % z nich ze všeho nejdůležitější být spokojená sama se sebou. Znamená to pro ně mnohem víc než dostat pochvalu od někoho jiného.

„Muži jim tak mohou sebevíc říkat, jak moc jim to sluší, ale když tomu ony samy nevěří, mužské slovo nemá žádnou váhu,” vysvětluje Černá.

A ženy jsou si toho do značné míry vědomy. Celých 62 % z nich přiznává, že jejich vnitřní kritik je „omezuje v osobním životě víc než cokoli jiného“. I když jsou tato čísla znepokojující, odbornice zná řešení: Vytvořte si z „vnitřního kritika“ dobrou kamarádku.

 Jak na to?

Některé ženy svého vnitřního kritika krotí tím, že si připomenou, jaké vnitřní hodnoty jsou pro ně skutečně důležité. Koučka doporučuje vytvořit si seznam pozitivních vlastností a číst si je nahlas ve slabších okamžicích.

„Je pouze na vás, jestli se vnitřním kritikem necháte paralyzovat, nebo si ho přehodíte do pozitivního módu. Já klientkám vždy radím – přeměňte si negativní vnitřní hlas na dobrou kamarádku. Tou nejlepší strategií je změna přístupu a asertivita. Ve chvíli, kdy ztlumíte negativní hlas na zdravou míru sebereflexe, pomůže vám jako pomyslný kompas nalézt správnou cestu. Nic vám pak nebude bránit dosáhnout vašeho nejvyššího potenciálu, zkoušet nové věci, být úspěšná v práci i ve vztazích,” radí.

Jak být v souladu sama se sebou?
Ze začátku si zkuste každý den vyhradit čas pouze pro sebe. Stačí deset minut, abyste si srovnala myšlenky a uvědomila si, co byste chtěla změnit.
Řešením je ztlumit kritiku na zdravou úroveň a pracovat s ní jako s motivátorem.
Hlavně se nenechte ovlivňovat okolním světem. Každá z nás je unikátní a dobrá v něčem jiném.
Pozitivně se podporujte a odměňujte se malými drobnostmi každý den.
Buďte vděčná za vše, co se vám stane – ve všem hledejte určitou lekci a motivaci změnit se.
Napište si pozitivní seznam – co jsem dokázala, jaké jsou moje silné stránky, v čem jsem dobrá.
Neutíkejte od strachu, ale konfrontujte se s ním – otevřeně čelte výzvám, klidně si ho pro usnadnění třeba vizualizujte.
Naučte se trávit čas sama se sebou – se svými koníčky, které vám dělají radost.
Nebojte se změn – každá změna přináší něco nového do vašeho života.
Buďte více ženou, dovolte si být občas křehká a zranitelná.

Čelit vnitřnímu kritikovi je pro většinu žen jediný způsob, jak dosáhnout v životě rovnováhy a být v souladu sama se sebou. Což potvrzuje i zmiňovaný průzkum.

Z výsledků jasně vyplynulo, že pokud se ženě podaří ztlumit svého vnitřního kritika, až teprve potom si začne život skutečně užívat, nebojí se změnit denní rutinu a věnovat čas jenom sama sobě.

„Naučme se nesobecky milovat samy sebe, nejen v dokonalostech, ale i v opačném duchu. Určitě máme hodně pozitivních vlastností, jen je často nevnímáme. Neničme se vnitřními pochybami, ale mějme k sobě hezký vztah, i když nejsme úplně dokonalé,“ dodává životní koučka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám