Hlavní obsah

Sexuální abstinence posiluje imunitu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás slabá imunita, každou nemoc i nachlazení chytnete a stále nevíte, v čem je problém? Vědci možná problém rozluštili. Zjistili totiž, že když některým broukům nedopřejí páření, žijí o poznání déle než ostatní. Odborníci věří, že se tento jev dá pozorovat i na lidech. Jako jeden příklad za všechny uvádějí osoby, jež dobrovolně žijí v celibátu a těší se skvělému zdraví i dlouhověkosti.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální abstinence podle vědců posiluje imunitu.

Článek

Vědci jsou přesvědčeni, že našli tajemství, které dokáže prodloužit život až o deset let. Bohužel ale ne pro všechny je tato změna snadná. Odborníci tvrdí, že k tomu, aby si lidé prodloužili život, stačí sexuálně abstinovat, píše Daily Mail.

Domněnka vzešla od vědců z univerzity v Sheffieldu, kteří zjistili, že brouci potemníků žijí déle v případě, pokud u nich nedojde k páření. Ti jedinci, kterým bylo páření s ostatními druhy umožněno, umírali daleko dříve než ti, kterým vědci tuto možnost nedopřáli.

Vinen je pravděpodobně hormon, který se do těla brouka uvolňuje při tvorbě spermií, u samic je pak zodpovědný za tvorbu vajíček. Ten má podle odborníků negativní vliv na jejich imunitní systém, brouci jsou tak daleko náchylnější k potenciálním infekcím a bakteriím, kterým oslabená schránka snadněji podlehne.

Stejně je to i u lidí

Lékaři se domnívají, že se toto zjištění dá potvrdit i na lidských bytostech. A to například na jeptiškách, u kterých je dlouhověkost dokonce prokázána. Autor studie doktor Michael Siva-Jothey věří, že ačkoli není tento mechanismus úplně stejný u lidí, je možné v praxi aplikovat podobný princip.

„Jeptišky a bezdětné ženy žijí daleko déle než například ženy, které porodily děti. Otázka je, jak je to možné? U brouků pravidlo dlouhověkosti platí tehdy, pokud se nepáří. Jakmile je brouk sexuálně aktivní, umírá dříve,“ říká doktor.

Sexuálně aktivní jedinci mají podle něj také oslabený imunitní systém, což vysvětluje, proč se mezi lidmi snadno šíří sexuálně přenosné choroby. Lékař upozorňuje na to, že se tento fakt dá pozorovat i v reálném životě. Podle něj totiž žijí nejdéle lidé, kteří sexuálně abstinují. Tedy řádové sestry, kněží a lidé, kteří žijí v celibátu.

Odborníci předpokládají, že kromě silné imunity za tento fakt může i prokazatelně nízký krevní tlak, který je pro většinu těchto lidí typický. To je výhodné, protože naopak vysoký krevní tlak zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice, tedy nemocí, které často vedou k předčasnému úmrtí.

Pomohou chilli papričky i veganská strava

Vědci z Vermontské univerzity zjistili, že potravinou, která může prodloužit život, je pálivé chilli. Tvrdí, že u lidí, kteří jej často konzumují, je až o 13 % snížená pravděpodobnost předčasného úmrtí. Přisuzují to látce kapsaicin, která je odpovědná za pálivou chuť.

Vědci z Massachusetts General Hospital ve studii z minulého roku pro změnu zjistili, že pár let k dobru by mohla přidat například i veganská strava. Jídlo postrádající živočišné zdroje, ovšem bohaté na obiloviny, luštěniny a zeleninu s ovocem podle lékařů podstatně snižuje úmrtnost na srdeční onemocnění, která klesla o 12 %. Smrt z ostatních příčin se snížila o 10 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám