Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Mýtus společného orgasmu

Právo, Jaroslav Zvěřina

Řada autorů románů pro zamilované dokáže barvitě popsat orgasmus, kterého partneři dosáhli současně. V reálném životě je to však jev vzácný, skoro by se dalo říct výjimečný. S pocitovým vyvrcholením to vůbec nemusí být tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pokusím se vysvětlit proč.

Foto: Profimedia.cz

Orgasmus je nepochybně nejsilnější sexuální emocí.

Článek

Orgasmus je nepochybně nejsilnější sexuální emocí. Pro muže a pro ženy má však rozdílný význam. Pro pány je významnou záležitostí, jak z hlediska rozmnožování, tak z pohledu jejich prožitku. A to prakticky od začátku puberty.

U žen nemá pocitové vyvrcholení žádný význam pro plodnost a jejich schopnost otěhotnět. Většina jich navíc dosahuje prvních orgasmů s partnerem až pár let poté, co dovršily pubertu.

Různé výzkumy kromě toho ukazují, že každá desátá žena orgasmus prakticky nikdy nezažije. Mnoho z těch, které ho dosáhnou jen někdy anebo výjimečně, se oddává partnerskému sexu ráda, bez problémů a s příjemnými pocity i bez orgasmu. Tím spíš musíme brát s velkou rezervou představy o tom, jak milenecké dvojice pravidelně dospívají k pocitovému vyvrcholení současně.

U žen, a to zejména u žen mladých, nelze na vyvrcholení spěchat. Nejsem sám, kdo se to snaží některým svým klientům vysvětlit. Do sexuologických ordinací chodí totiž opakovaně dvojice, kterou obvykle tvoří mladší žena a starší muž. Ten nás pak kategoricky žádá, abychom s jeho partnerkou něco udělali, protože vůbec nemá orgasmus.

Důležitý čas

O tom, jestli žena dospěje při pohlavním styku k vyvrcholení, rozhoduje někdy doba, po kterou je muž schopný s partnerkou souložit. V těchto případech mají výhodu muži, kteří potřebují delší dobu k tomu, aby dosáhli orgasmu. Naopak muži s rychlým nástupem vzrušení a vyvrcholení to mohou mít složitější.

Že je doba trvání styku pojem relativní, lze doložit na poučném případu. Obrátil se na mě mladý muž s tím, že trpí předčasnou ejakulací. Když jsem se ptal, jak dlouho jeho pohlavní styky s manželkou trvají, odpověděl, že asi tak patnáct nebo dvacet minut. To rozhodně není údaj, který můžeme označit jako předčasný výron semene.

Předčasná ejakulace patří k častým sexuálním poruchám mužů.

Když jsem se zajímal, jak dospěl k tomu, že považuje ejakulaci po čtvrthodině souložení za předčasnou, svěřil se mi. Manželka si prý našla milence, který s ní dokáže souložit i hodinu. Bylo zjevné, že problém nesouladu mezi těmito manžely nespočívá v pohlavním styku, ale spíš ve vzájemných vztazích.

Jinak předčasná ejakulace patří k častým sexuálním poruchám mužů. Zejména pak těch mladých a ve středním věku. Lékaři ji většinou dokážou vyřešit pomocí léků i různých prostředků nanášených na penis. Ty orgasmus poměrně spolehlivě oddálí. Muži, kteří mají s předčasnou ejakulací problémy, by proto měli co nejdřív navštívit lékaře. Naprosté většině z nich pomůže.

Opačným problémem je ejakulace opožděná, nebo přímo neschopnost dosáhnout orgasmu. Máme mezi našimi pacienty muže, kteří sice nedokážou vyvrcholit při souloži, avšak onanováním se uspokojí snadno. Zdálo by se, že lidé zvládnou takový problém jednoduše, pomocí nekoitálních technik. Bohužel mezi některými partnery to nejde vždy tak snadno.

Na partnerský sex nezanevřete

Lidem, kteří nedospějí k orgasmu při sexu s partnerkou, s partnerem, ani při masturbaci, doporučujeme nácvik sexuálního vzrušení a vyvrcholení za pomoci vibračního přístroje. Vhodný nástroj ke stimulaci genitálu koupí v sexshopech. Případně mohou využít masážních přístrojů z běžných prodejen. Vhodné jsou hlavně přístroje, u kterých mohou regulovat jak sílu, tak i frekvenci vibrací. Většině lidí totiž nevyhovuje jediná a neměnná výkonnost vibrátoru.

Co tedy dělat, když se nám nedaří dospět k současnému orgasmu při souloži, případně když žena nebo dívka není vůbec schopná dosáhnout vrcholu? Především bychom neměli zanevřít na partnerský sex.

Hlavně ženy v mladém věku mají velkou šanci na to, že se u nich pocitové vyvrcholení nakonec objeví. Může jim v tom pomoci občasný nácvik masturbačních praktik, třeba za využití zmíněných vibračních přístrojů. Díky nim mohou pochopit, kudy vede jejich cesta k orgasmu. Když to zvládnou, pak může dvojice vyzkoušet, jak své orgasmy co nejvíc sladit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám