Hlavní obsah

Kdy má ještě smysl o vztah bojovat

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vztahu chce být každý člověk šťastný, žít pokud možno bez hádek a konfliktů. Přes velkou snahu se ale v dlouhodobém horizontu i tak objeví menší či větší problémy, které je potřeba ustát. Když se ale dostanete do začarovaného kruhu a vztah začne upadat, jak poznáte, zda má stále cenu za něj bojovat?

Foto: Profimedia.cz

Pokud se dva lidé mají stále rádi, a oba chtějí vztah udržet, pak se mnohem lépe vypořádají s čímkoli, co se jim postaví do cesty.

Článek

Sdílená intimita a vzájemné poznávání s sebou nesou nemalá překvapení, a to nejen ta příjemná. I po letech s jedním partnerem můžete zjistit, že vám něco tají - a je jedno, zda jde o odvykání kouření, nebo aférku, která už dávno skončila.

„Jakmile se objeví nějaký problém, neznamená to, že je vztah automaticky odsouzen k zániku. Některé jsou na řešení náročnější, celý úspěch ale spočívá v tom, jak si s tím vy sami poradíte,” uvedla pro Women´s Health magazine Samantha Burnsová, poradkyně přes duševní zdraví.

Pokud si nevíte rady, zkuste hledat některé z náznaků, že váš vztah stále stojí za to, abyste za něj bojovali.

Stále tvoříte jeden tým 

Bez ohledu na to, kdo za konkrétní problém může, úspěšné páry všemu čelí jako jeden tým.

„I když si například partner koupí nové auto bez svolení ženy, a ta je oprávněně naštvaná, musí vždy oba společně vymyslet, jak se dostat z případných dluhů,” vysvětluje Burnsová. Pokud tohle umí, pak jsou na dobré cestě tento konflikt přestát.

Umíte převzít odpovědnost - oba 

Pokud muž ženu podvede, nedá se říct, že by to byla její vina, viníkem je samozřejmě především záletný partner. Je ale třeba si uvědomit, že ke svému prohřešku měl zřejmě nějaký důvod, případně více.

„V mnoha podobných případech nemůže dojít k vzájemné obnově důvěry, dokud oba partneři neuznají svou roli v celé záležitosti, ať už aktivní nebo pasivní. Převzetí odpovědnosti za odcizení ve vztahu má klíčový význam pro oba jedince. Jedině tak mohou tvořit novou, silnější a lepší budoucnost,” vysvětluje poradkyně.

Pořád se máte rádi

Pokud se i přes různé spory s partnerem stále milujete a jste ochotni to udržet, pak má vztah mnohem větší šanci přežít i vážnější roztržky a problémy.

„Společný 'milostný' jazyk, který si mezi sebou partneři během let utvářejí, usnadňuje řešení konfliktů. Vyznání lásky, které umí jeden druhému i přes problémy dát, je způsobem, který dokáže stmelovat v těžkých chvílích.”

Ale nejde jen o slovní vyznání, součástí společného milostného jazyka může být cokoli - malé dárky, podpora v tíživých situacích, naslouchání nebo také trávení společného času.

Oba chcete, aby vše fungovalo 

Důležitá je i oboustranná ochota vůbec problém řešit. „Pokud se všemi silami snažíte, ale partner odmítá reagovat, nechce nést odpovědnost za své činy, nebo nechce do vztahu nic dalšího investovat, pak nemá cenu pokračovat,” popisuje Burnsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám