Hlavní obsah

Sociální sítě život nenahradí, přesto na nich přibývá závislých

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas, který denně strávíme na Facebooku, se podle statistik zveřejněných společností Zephoria pohybuje v průměru okolo 20 minut. Právě rychlé přibývání obsahu a nutnost okamžité reakce podle odborníků často vede k závislosti.

Foto: Profimedia.cz

Sociální sítě na své uživatele působí stejně jako hraní na návštěvníky kasina.

Článek

Sociální sítě na své uživatele působí stejně jako hraní na návštěvníky kasina. Většinou člověk nic nevyhrává, ale jednou za čas přijde dobrá karta nebo vítězství, což jedince obrovsky vzruší. Tím spustí mozek reakci, která vede k nárůstu dopaminu – chemické látky, která zprostředkuje pocity slasti. A ty chceme zažívat znovu a znovu.

„Právě proto používá většina lidí sociální sítě nikoli k pracovním nebo vědeckým účelům, ale pro surfování, tedy k volnému prohledávání obsahu pro dosažení jakési osobní odměny. Přitom dostávají zpravidla jen ploché informace k jednorázovému použití, jako jsou: 'Nedorazím.', 'Jak se ti líbil?', 'Ta fotka je příšerná!' atd.,” upozorňuje neurolog MUDr. Martin Jan Stránský.

Lidé jsou ale zvědaví a mají strach, aby jim něco neuteklo. „Často tak zapomínají, že mobil je pomocník a ne vládce a určovatel toho, co mám dělat. Místo toho, aby se tak věnovali jiným věcem, jsou neustále online a kontrolují, co se na sociálních sítích děje. Přestávají tak žít sami pro sebe, se sebou a žijí zahalení do určité virtuální reality,” upozorňuje osobní kouč Aleš Kalina.

Je to dáno i snadností komunikace, kterou si jedinec může řídit sám a může být při ní mnohem úspěšnější než v reálném světě. Střet s realitou ale poté může způsobit o to větší problém.

„Pokud člověk nemá hezký a pevný reálný život a utváří si ho prostřednictvím sociálních sítí, bude střet s realitou vždy problémový. Sociální sítě mohou být příjemným doplněním komunikace s lidmi, ale nikdy by neměly nahradit komunikaci tváří v tvář,“ upozorňuje Kalina.

Sociální sítě s sebou nesou ale i další rizika. Dle statistik je až 83 miliónů facebookových profilů falešných. V žádném případě tak nepodávejte osobní údaje, adresu nebo fotografie lidem, které neznáte. V případě, že se scházíte s někým, koho znáte pouze ze sociálních sítí, pak volte místo s velkou koncentrací lidí. Také u vkládání příspěvků se vyplatí obezřetnost. Status o tom, že odjíždíte na dovolenou nebo fotografie majetku mohou být lákadlem pro zloděje, příliš vyzývavé fotky zase mohou zaujmout nejrůznější internetové stalkery.

Jak se zbavit závislosti

K tomu, abyste nekontrolovatelnému užívání sociálních sítí unikli, potřebujete především pevnou vůli. V případě, že ji nemáte, si stanovte striktní pravidla.

U dětí lze určit, kdy a za jakých podmínek je přístup na sítě povolen, při používání mobilu u stolu lze například zavést drobné pokuty, které dítě pro příště poučí.

Dospělí si zase mohou pravidelně psát, kolik času denně na sociálních sítích ztratí.

Možná i vás při konečném součtu překvapí, kolik zajímavých věcí byste místo brouzdání po internetu mohli stihnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám