Hlavní obsah

Nejčastější chyby novomanželů, které jim brání ve štěstí

Novinky, das

Každá žena sní o krásném a dokonalém manželství až do smrti, což mnohdy vede k nerealistickým očekáváním a neshodám. Místo několikaletých líbánek se tak četná manželství záhy po svatbě rozpadají. Odbornice na vztahy Elizabeth Schmitzová vyhodnotila své třicetileté zkušenosti z odborného poradenství a na svých stránkách sestavila žebříček nejzásadnějších novomanželských chyb.

Foto: Profimedia.cz

Žádné manželství není trvale dokonalé.

Článek

1. Snaha o udržení vyrovnaného skóre

Mladí lidé mají tendenci i ve vztazích spolu soupeřit a sčítat všechna vítězství i ztráty. Ve skutečnosti ale v žádném vztahu, tudíž ani v manželství, neexistují vítězové či poražení. Partneři by se měli doplňovat, vzájemně podporovat a přestat si předhazovat, kdo co udělal dobře či špatně, kdo kdy měl pravdu apod. Pokud se naskytne problém, pak by se měli snažit řešit ho společně a v případě názorové neshody se vzájemně neobviňovat, ale naopak spolu efektivně argumentovat.

2. Lži a sliby, které nelze dodržet

Důvěra hraje v každém dlouhodobém vztahu jednu z hlavních rolí. Plané sliby, ale i drobné a na první pohled neškodné lži velmi významně narušují celou podstatu vztahu.

3. Mylné představy o tom, co se druhému líbí, má rád, co si myslí

Vlastní utkvělé představy o tom, co se druhému líbí, nelíbí, má či nemá rád a co si myslí, jsou dost často pilířem problémů. Přestože jste přesvědčeni, že druhého výborně znáte, nerozhodujte ani nejednejte za něj, pokud vás o to sám nepožádá. Přestože můžete mít i pravdu, předně jsou to jen a jen vaše domněnky a rozhodně vás neubude, když se partnera zeptáte.

4. Vytváření stereotypních rolí

Zapomeňte na rozdělování čehokoli na „mužskou” nebo „ženskou práci”. Právě toto stereotypní rozdělování rolí totiž velmi záhy vytváří nerovnováhu, frustraci a důvody ke sváru.

Raději si spolu sedněte, vzájemně si promluvte o svých silných a slabých stránkách, včetně časové vytíženosti, a dle toho si rozdělte všechny povinnosti.

5. Dluhy 

Čím víc se mladé páry zadluží, tím víc si v budoucnosti koledují o problémy. Starosti se splácením půjček mohou přerůst ve velkou tragédii. Proto přistupujte k půjčkám rozumně a nezadlužujte se víc, než opravdu musíte.

6. Dokonalé manželství

Stejně jako v životě, i v manželství se nevyhnete vzestupům a pádům. Žádné manželství není nonstop dokonalé a krásné jako v hollywoodském filmu. Vždy budou lepší okamžiky a horší. Důležité je naučit se čelit nezdarům a neustále se vypořádávat s překážkami. V tom tkví hlavní úspěch dlouholetých vztahů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám