Hlavní obsah

Jiskru do manželství navrátí večerní romantické schůzky

Novinky, ema

Recept na šťastné manželství? Bohužel nic zaručeného neexistuje. Ovšem tím, jak být v dlouholetém svazku spokojen se zabývala a zabývá nejedna studie. A přeci jen jedna z nich našla společný jmenovatel, který může učinit manželský svazek šťastnějším a třeba mu navrátit i ztracenou jiskru.

Foto: Profimedia.cz

Pro spokojené manželství je klíčové trávit čas s partnerem o samotě. A to alespoň občas.

Článek

O co jde? Vědci to nazývají takzvanými „date night“, tedy „večerními rande“. Jde o případy, kdy si spolu dva lidé, manželé, čas od času večer vyrazí na romantickou schůzku, kde se mohou věnovat čistě jen sami sobě. Studie dokonce zjistila, že pokud se takovému scházení budou partneři věnovat v pravidelných intervalech, může se snížit pravděpodobnost jejich rozvodu.

Rande prý dokáže zázraky

A jak by mohl vypadat takový večerní dýchánek manželů? Například by mohlo jít o výlet, návštěvu kina nebo restaurace. Zkrátka kamkoliv. Dostat se pryč ze čtyř stěn, které vás večer co večer obklopují, anebo ze spárů sice úžasných, ale někdy příliš upovídaných dětí. Vědci tvrdí, že večerní pochůzky ve dvou dokáží dodat jiskru i takovému vztahu, který ji ztrácí, nebo už dokonce úplně ztratil.

Snížená pravděpodobnost rozvodu

Zkoumáním a dotazováním vědci zjistili, že se rozvodovost párů, kde si dokáží tímto stylem udělat partneři čas sami na sebe, snížila až o 14 %. A to i v případě, že si na večerní rande vyjdou jen jedenkrát měsíčně. Pokud byste se touto radou chtěli řídit, avšak se svým současným partnerem tvoříte partnerskou, tedy zatím nesezdanou dvojici, nebude to fungovat. Vědci tvrdí, že tento případ, aby byl doopravdy účinný a navrátil jiskru do vztahu, platí výhradně jen na manželské páry.

„Pro manžele mají tyto schůzky doopravdy velký význam,“ řekli vedoucí studie Harry Benson a Stephen McKay, profesor sociálních věd na Lincolnské univerzitě pro Dailymail.

„Pro typický pár tyto večerní vycházky na zpestření moc vliv nemají. Často jde o pár bezdětný, který příležitostnému rande venku nepřikládá takový důraz a nevnímá ho tak jedinečně jako právě lidé v manželství, kteří tolik možností, například kvůli starosti o děti, prostě nemají,” tvrdí autoři studie.

Stačí si udělat čas pro sebe

Není ale nutné utrácet za večerní schůzky spoustu peněz. Jako alternativu nabízí vědci a odborníci na vztahy kompromis. Ten spočívá v tom, aby si lidé dokázali najít čas sami na sebe, bez ohledu na to, kde a v jakou hodinu se to zrovna odehrává. Může to být klidně doma, při dobré večeři, se sklenkou vína, u dobré hudby, anebo oblíbené stolní hry. „Důležitý je čas, který manželé tráví sami dva, o samotě, bez dalšího rozptýlení,” dodávají experti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám