Hlavní obsah

Žárlivost ničí vztahy, většinou za ní stojí špatné zkušenosti z minulosti

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žárlivost není sama o sobě vůbec špatná věc. Ovšem jen v malé, rozumné míře. Slouží k ochraně vztahu, motivuje jedince být ke svému partnerovi pozornější, chovat se k němu s úctou a respektem a ujišťovat se, že vše klape tak, jak má. Pokud ale žárlivost překročí jisté meze, ve vztahu nastává velký problém.

Foto: Profimedia.cz

Neopodstatněná žárlivost způsobená nízkým sebevědomím anebo špatnými zkušenostmi z minulosti může být velkým problémem.

Článek

Iracionální a nadměrná žárlivost je zákeřná, destruktivní a vztah ničí jak zevnitř, tak zvenku. A v konečném důsledku rozhodně nezastaví to, čeho se lidé nejvíce bojí - nevěru. Je to totiž přesně naopak.

Žárlivost vztah může změnit natolik, že člověk, který je z nevěry neprávem osočován, nakonec doopravdy začne podvádět, anebo z nespokojeného vztahu odejde.

Podezřelé dotazování, neustálá potřeba ujišťování o neutuchající lásce a v konečném důsledku systematické sledování veškerých aktivit partnera si zkrátka a dobře dříve nebo později vybere svou daň.

Sexuální expertka Tracey Coxová pro Daily Mail doporučila, jak by se žárlivci mohli ubránit tomu, aby jejich neutuchající pocit nedůvěry partnerství zcela nezničil.

Mějte své vlastní záliby

Čím více se budete věnovat sami sobě a svým koníčkům, tím méně vás bude trápit to, kde, jak a s kým tráví čas váš partner. Oba budete mít nárok na trávení volného času po svém tím, co vás baví a naplňuje, a o to jistější a spokojenější budete sami se sebou. Což je velmi důležité.

Vnitřní spokojenost a zdravé sebevědomí nedávají žárlivosti příliš velký prostor. Čím více aktivit vás bude zaměstnávat, tím méně času budete řešit posedlost vaším partnerem.

Dělejte to, z čeho máte radost

Nejvíce jsou paranoidní lidé, kteří mají nízké sebevědomí. Pokud začnete den na hodině cvičení, kde je každý o polovinu štíhlejší a mladší než vy, rozhodně vám to úsměv na tváři a dobrou náladu nevykouzlí. Pokud ale půjdete dlouhou procházkou do práce, stavíte se v oblíbené kavárně pro kávu a snídani, je relativně vysoká šance, že se budete cítit dobře a budete pozitivně naladěni. Zdravé ego může být dobrou ochranou proti žárlivosti.

Použijte logiku

Napište si na papír důvod, na co (koho) žárlíte. Hned pod něj se pokuste napsat co nejlogičtější vysvětlení, proč vlastně žárlíte. Z toho pak můžete vyvodit, z jakého důvodu máte vlastně o vztah, potažmo o partnera obavy. Pokuste se ve svých pocitech najít skutečný důkaz, vodítko k tomu, jak se naučit některé situace přijímat s klidnou hlavou.

Promluvte si o tom

Pokud vás tíží žárlivost, není dobré si ji schovávat jen pro sebe. Je dobré o svých pocitech promluvit. Ovšem pozor, važte slova. Rozhovor by rozhodně neměl začít vyčítáním a svalováním viny, naopak dejte najevo, s jakými pocity se potýkáte. Je dost pravděpodobné, že můžete společně tímto způsobem přijít na důvod a prvotní příčinu toho, proč svému protějšku nedůvěřujete. A společně také najdete možnosti, jak se takovým pocitům vyhnout.

Přestaňte slídit

Pokud o svém protějšku tajně zjišťujete informace, prohledáváte kapsy, čtete účtenky a projíždíte historii jeho počítače, či snad telefonu a mailu, pak vězte, že téměř v každém případě najdete něco, co se vám může zdát podezřelé.

A jakmile požádáte partnera o vysvětlení, můžete očekávat, že jeho reakce nebude nadšená. Zcela oprávněně může být pobouřen tím, jak nevybíravým způsobem mu bez jeho vědomí probíráte soukromé věci. A v tuto chvíli už může být vztah mezi vámi dvěma, a především pak důvěra, narušena velmi vážným způsobem.

Žárliví jedinci vidí podezřelé věci i v případech, kde žádný problém nebo náznaky nevěry jiní lidé nevidí. V podstatě si svoje chorobné jednání způsobují sami. A to je problém prohledávání a slídění. Jediný způsob, jak se vyvarovat těchto ataků, je respektovat soukromí jedince a v žádném případě nic nezjišťovat.

Kostlivci ve skříni

Nikde není psáno, že jsou všichni muži, potažmo ženy, stejní. Za vaše špatné zkušenosti z minulých vztahů váš současný partner nemůže, a pokud si navíc i do nového vztahu ponesete cynický postoj, jste na nejlepší cestě být brzy opět single.

Jen proto, že vás dřívější partner podváděl, neznamená, že vás bude podvádět i ten další. Jen proto, že pocházíte z rozvedené rodiny, která se rozpadla kvůli nevěře rodičů, neočekávejte od svého života, že se vám to musí také stát. Do nového vztahu si tyto negativní emoce a vzpomínky nenoste, pokuste se začít od začátku a uvědomit si, že co člověk, to originál.

Reklama

Výběr článků

Načítám