Hlavní obsah

Spokojené dlouholeté vztahy a jejich společné rysy

Novinky, ema

Každý vztah je jiný, ale ty opravdu pevné a dlouhotrvající mají mnoho společných rysů. A protože recept, jak žít s partnerem ve vztahu, který stojí na pevných základech, hledají milióny lidí, odborníci se pokusili určit alespoň pár základních věcí, které takový vztah identifikují.

Foto: Profimedia.cz

Spokojené páry vykazují několik společných rysů.

Článek

Vztahová expertka Tracey Coxová rozplétá pro Dailymail tajemství lidí, kteří žijí ve šťastných vztazích, alespoň zatím. Říká, že u jedinců, se kterými průzkum vedla, se běžně projevuje mnoho společných prvků, které dělají jejich vztah pevnějším a dlouhotrvajícím. Podívejte se na několik z nich.

Pokud byste si měli znovu zopakovat posledních šest měsíců, jaký byste z toho měli pocit?

Jestliže odpověď zní: v žádném případě nebo člověka taková otázka upřímně vyděsí, není to zjevně dobré znamení. Žádný vztah není šťastný po celou dobu svého trvání. Pokud ale bylo posledních šest měsíců problematických, je dobré se zamyslet, jaký byl půlrok předtím. V ideálním případě by odpověď samozřejmě měla znít: klidně, skvělý!

Kdyby byla možnost nevěry se zaručením toho, že se to partner (partnerka) nedozví, šli byste do toho?

Je zcela normální fantazírovat o sexu s jiným partnerem, hlavně po několika letech věrného a dlouhého vztahu. Odpověď, která by měla následovat, musí být ale i tak záporná. „Ne, neudělal/a bych to. Svému partnerovi (partnerce) bych se pak nemohl/a podívat do očí.“

Co vlastně máte na svém protějšku nejraději?

Láska tvoří silné, hluboké pouto. Je to jedna z nejsilnějších emocí vůbec. Ale ve skutečnosti nemusíme nutně dotyčného milovat, stačí, když ho budeme mít rádi. Tyto dva city se navzájem nevylučují. Mít někoho rád znamená adorovat jeho osobnost, ctít jej a respektovat a cítit touhu s daným člověkem trávit svůj volný čas. Stačí si položit jednoduchou otázku: pokud byste netvořili pár, chtěli byste mít svého současného partnera za kamaráda?

Jste dostatečně upřímní, co se sexu týče?

Všichni máme, co se sexu týče, určité představy a fantazie, bohužel ale někteří si své tajné tužby a přání schovávají pro sebe a při milování nejsou stoprocentně spokojení. Jak to poznat? Stačilo by poprosit partnera, aby barvitě popsal, co se vám v posteli líbí a co ne. Pokud by to nevěděl nebo nedokázal, či snad by popsal zcela jiné věci, bylo by jasné, že v tomto směru ve vztahu nefunguje úplná otevřenost a důvěra.

Jste spokojeni s vaším milostným životem?

Nezáleží na tom, kolik sexu a jak často máte. Jde o to, jestli jste s milostným životem spokojeni. Některé páry nemají tak vysoký sexuální apetit jako jiní, to ale neznamená, že je kvůli tomu jejich vztah znehodnocen. Pokud je partnerství láskyplné a ani jeden z partnerů si na nedostatek sexu nestěžuje, pak je vše v pořádku. Vzájemná dohoda je mnohem důležitější.

Pokud byste mohla změnit své rozhodnutí, vzala byste si svého partnera znovu?

Kdybyste věděla, co teď o svém protějšku víte, znala jeho dobré i špatné vlastnosti a byla postavena před volbu říci ano znovu, řekla byste ano? Pokud je odpověď kladná, pak je vše v pořádku.

Myslíte na něj (na ni) často, i když nejste spolu?

Výzkumy ukazují, že pokud na svůj protějšek často myslíte, i když nejste spolu, o to více se cit mezi dvěma lidmi prohlubuje.

Jste doopravdy šťastní, když partner něčeho dosáhne?

Za předpokladu, že partner přijde domů se zprávou, že dosáhl něčeho, po čem už opravdu velmi dlouho toužil, jaká bude vaše odpověď a reakce? Pozitivní reakce (aktivně konstruktivní), například: to je fantastické, všechna ta tvrdá práce se vyplatila, jsem na tebe moc pyšná/ý! Nebo pasivně konstruktivní – polibek, vřelé objetí a pochvala – jsou naprosto v pořádku.

Není dobré, pokud místo pochvaly a slov o úspěchu partner naopak cítí závist, žárlivost. Ideální není ani reakce typu: Skvělé, takže to znamená, že na mě budeš mít méně času. V horším případě může druhý z partnerů místo pochvaly začít předhazovat své vlastní pracovní úspěchy.

Hádáte se?

Někteří partneři společně projdou životem, aniž by si řekli křivé slovo. Většinou se ale žádný vztah bez nějaké té hádky neobejde. Často je na vině žárlivost nebo strach, že milovaného člověka můžete ztratit. Ale takové, většinou malicherné hádky jsou známkou zdravého vztahu a kolikrát i dobrým důkazem toho, jak moc člověku na protějšku záleží.

Usmiřujete se rychle?

Trucování, tichá domácnost, klidně přetrvávající dny i týdny, sílící pocit a touha oplatit svému partnerovi hádku anebo v něm posílit pocit viny, všechny tyto věci mají jedno společné – ničí vztahy. Páry, které problémy řeší za pochodu a jednou za čas se na něčem neshodnou, se velmi rychle vracejí k normálnímu fungování, snaží se chybu společně napravit a problému předejít než mezeru mezi sebou mlčením a trucováním ještě zvětšovat.

Dotýkáte se?

Líbání, mazlení, dotyky, pohlazení, polibek na tvář. Zkrátka jakákoli forma fyzického kontaktu je jedním z nejdůležitějších stavebních kamenů šťastného vztahu.

Máte vztah na prvním místě?

U některých věcí je nutné stanovit si jasné priority. Podle průzkumů lidé žijící v pevných vztazích mají ve všem jasno a shodli se na jednom: jejich vztah měl všeobecně prioritu nejvyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám