Hlavní obsah

Zůstávat ve vztahu jen ze soucitu se nevyplácí

Novinky, das

Soucit s druhým, pokud má nějaké problémy, k lásce a vztahům jednoznačně patří. Vše má ale své hranice. V lásce i milování by mělo být vše v rovnováze. Pokud tomu tak není, o šťastném soužití nemůže být řeč.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobé předstírání nikomu neprospěje.

Článek

K sexu ze soucitu se nejčastěji uchylují ženy, které nechtějí nikomu ublížit, a zároveň nechtějí nic řešit, proto raději zatnou zuby a nějak tu chvilku, než dojde k mužskému uspokojení, přečkají. Ve skutečnosti ale ubližují především samy sobě. Místo toho, aby problém jednou provždy vyřešily, dávají svým protějškům zcela opačný impuls - že o sex s nimi stojí.

Velmi podobné je to i u vztahů. Pokud jeden z páru k druhému dlouhodobě nic necítí a přesto zůstává ze strachu, že by partner rozchod a další život sám nezvládl.

„Často tento způsob vztahů i milování vyhledávají tzv. citoví vyděrači, kteří mají neuvěřitelně silně vyvinutou schopnost vytušit slabiny druhých a využít je ve svůj prospěch. Ve svých dokonalých hereckých výkonech pak používají prostředky, jako jsou slzy, prosby na kolenou, předstírání zdravotních problémů či záchvaty hysterie. Někdy může dojít i na hrozby v podobě spáchání sebevraždy,” vysvětlují odborníci ze serveru yourtango.com.

Tyto případy se pak nejčastěji objevují v souvislosti s rozchody, rozvody či s odchody z domova. „Neopouštěj mě, nebo se zabiju,“ patří k nejhorším formulacím citových vyděračů. Většinou se jedná o lidi, kteří trpí nějakou formou poruchy osobnosti.

Být i nadále s takovými lidmi jen ze soucitu se ale nemusí vyplatit. Takový vztah se může velmi rychle proměnit v hotové peklo.

Když za soucitem stojí nemoc

Často se stává, že lidé zůstávají ve vztahu kvůli soucitu s partnerem, ke kterému už dlouhou dobu nic necítili, ale než se s ním stihli rozejít, vážně onemocněl či z důvodu úrazu ochrnul.

Je pravda, že nemocní lidé ze všeho nejvíce potřebují podporu svých nejbližších, ovšem z dlouhodobého hlediska, čím dříve se dozvědí pravdu, tím snáze se se vším vyrovnají. Dlouhodobé předstírání nikomu neprospěje.

Jakmile člověk hraje jakékoli hry s ostatními i sám se sebou po delší dobu, zamotává se čím dál víc do vlastních lží a polopravd. A má i větší předpoklad, že se dostane do skutečně svízelné situace. Proto je mnohem lepší naučit se říkat věci na rovinu a pojmenovávat i city správnými slovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám