Hlavní obsah

Jak ve vztahu zachovat romantiku

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšný a dlouhotrvající vztah je vždy založen na dobré komunikační dovednosti. Pokud není člověk připraven být zároveň posluchač i mluvčí, romantiku ve vztahu nemá šanci udržet, varuje server wmnlife. Nezáleží na tom, jak dlouho jsou partneři spolu. Na čem ale doopravdy záleží, je fakt, že mají potřebu spolu stále mluvit.

Foto: Profimedia.cz

Romantiku ve vztahu udržíte nejen slovy, ale i důležitými gesty.

Článek

Podělte se o své pocity, buďte upřímní o svých emocích

Dbejte na to, aby byly důvěra a respekt hlavními pilíři vašeho vztahu. Bez upřímnosti totiž nikdy svému protějšku neporozumíte. Tím, jak romantický vztah roste a rozvíjí se, tím víc se snažte i vy otvírat své nitro partnerovi. A to třeba i o zkušenostech ze vztahů minulých.

Řekněte mu, jaké jsou vaše sny a očekávání, buďte připraveni na kritiku nebo diskusi. Mluvte. Pokud se budete snažit udělat kompromis, buďte k sobě navzájem upřímní a nikdy svého partnera nepřerušujte. Jinak vyvoláte konflikt.

Oceňte sílu svého protějšku, ignorujte jeho slabé stránky

Nesoustřeďte se na věci, které nejsou důležité. Oceňte a obdivujte věci, které vás přiměly se do toho druhého zamilovat. Buďte upřímní a řekněte mu, co vás na něm přitahuje.

Může to být třeba to, že je skvělý zahradník, zkrátka dávejte co nejvíce najevo, jak jsou jeho schopnosti a talent pro vás jedinečné a obdivuhodné. Buďte pozitivní a myslete na to, že romantika ve vztahu bude jen kvést, pokud bude partnerství provázeno příjemnými pocity i myšlenkami.

Láskyplná gesta

Dokažte, jak vám na druhém záleží i ve chvílích, kdy nemůžete být spolu. Oba dva byste se měli zajímat o maličkosti, které provází život toho druhého. Vyjádřete svou podporu telefonátem nebo zprávou, pokud víte, že se vás protějšek zrovna chystá na důležitou zkoušku nebo pracovní jednání.

Přejte si hodně štěstí, pokud se jeden z vás chystá udělat velký životní, nebo třeba pracovní krok. Na konci dne, když se sejdete doma, si o událostech zcela všedního dne popovídejte i v případě, že se nestalo nic výjimečného.

Buďte skvělým posluchačem

Lidé se většinou dělí na dva tábory. Na ty, kteří si rádi a hodně povídají, a na ty, kterým je přirozenější místo mluvení mlčet a poslouchat. Bohužel ne vždy se v partnerství sejdou dva stejné typy lidí. To ale neznamená, že vztah nemá šanci být úspěšný.

Ať už je člověk mlčenlivý, nebo naopak řečník, měl by se každopádně ujistit, že umí naslouchat. To je totiž pro úspěšný a milující romantický vztah naprostým základem. Mluvit i mlčet umí každý. Ale naslouchat, trpělivě čekat a pamatovat si, co jeden druhému řekne, je výmluvným znakem toho, jak moc člověku na druhé osobě záleží.

Miluji tě - vyznání, které neomrzí

Dvě magická, snadno vyslovitelná slova - miluji tě - dokážou divy. Doslova. Není třeba vyslovovat tato dvě slůvka pouze a jen ve speciálních příležitostech nebo situacích. Dělejte to tak často, jak jen si to budete přát. Ani když si dva lidé tato slova říkají každý den, nezevšední, naopak. Romantický vztah je pak mnohem silnější, mozek díky tomu uvolňuje hormon oxytocin, který posiluje partnerské pouto.

Někteří lidé ale říkají, že je pro ně často těžké tato slova říci. To může být také proto, že ve svém dětství nebyli zvyklí na podobné projevy citů nebo situace, kdy by si například jejich rodiče lásku takto prokazovali. Každopádně tato dvě slova hodně znamenají, a kdo se je naučí říkat, partnerské pouto ještě více upevní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám