Hlavní obsah

Pravidla seznamování krátce po rozchodu

Novinky, ema

Konec vztahu je rozhodně jedno z nejbolestivějších a nejtěžších období života, kterým si prochází většina lidí. Někdo jednou, někdo vícekrát za život. Rozchody nás nutí k zamyšlení nad chybami, které jsme udělali, učí nás upřímnosti k sobě samým, ale i poučují o tom, jak by měly vypadat vztahy, které budeme navazovat v budoucnosti.

Foto: Profimedia.cz

Navázání nového vztahu brzy po rozchodu má svá úskalí.

Článek

Mnohé lidi rozchod poznamená natolik, že jsou citově vyhořelí, vnitřně velmi zranitelní, na pokraji psychických i fyzických sil. Není to rozhodně nic, za co by bylo potřeba se stydět. Naopak. Lidé se zlomeným srdcem mají povoleno se ve svém trápení alespoň po nějaký čas pořádně utápět.

Někteří se obklopují ochranným štítem přátel, kteří jim pomáhají toto těžké období překonat, jiní se snaží milostné odloučení překonat tím, že si najdou partnera nového.

Bohužel navazování nových vztahů hned po rozchodu může být pro člověka v některých případech spíše ke škodě, než k užitku.

Záleží na situaci

Všechno v životě se odvíjí od aktuálního psychického rozpoložení. Pokud byl bývalý partner spíše noční můrou, než princem na bílém koni, je pravděpodobné, že nový vztah, nebo pouhý nezávazný flirt může do žil vlít ztracený optimismus a dobrou náladu.

Jestliže byl ale rozchod těžký a zásadním způsobem poznamenal psychiku, člověk neví, co chce, spíše než oživením může nová známost skončit ještě větší depresí.

Naneštěstí neexistuje žádný doporučený a ověřený způsob, jak zjistit, za jak dlouho je člověk po rozchodu připraven na nový vztah. Jediný způsob, jak se to dozvědět, je to zkusit.

Láska, na kterou jste zanevřeli

I když mají vztahy navazované brzy po rozchodu špatnou reputaci, vždy existuje možnost, případně naděje, že může být pro člověka nejen dobrou terapií, ale například i novým, láskyplným vztahem, třeba na zbytek života.

„Láska má totiž tendenci v životě přijít v okamžiku, kdy ji čekáte úplně nejméně, nebo tehdy, kdy už jste na ni zanevřeli,“ píše editorka Emily Blackwoodová na yourtango.com. Také přidává několik tipů, jak se z nového vztahu brzy po rozchodu „nezbláznit“.

Vyberte si pravý opak expartnera

Poslední věcí, kterou by zřejmě někdo po rozchodu chtěl, je najít si partnera, který má povahové, nebo dokonce i fyzicky stejné rysy jako partner bývalý. To pak samozřejmě svádí k porovnávání s bývalou láskou, ale také člověka drží v jakési bublině a brání poznat nového člověka ve zcela jiném světle.

Zásadní je nebát se zkusit zapátrat i ve zcela neprobádaných vodách. Navázat spojení s někým, kdo by nás za normálních okolností nezaujal, než randit s někým, kdo povahou, vzhledem i aktuálním zaměstnáním silně připomíná někoho, kdo nám nedávno zlomil srdce.

Scénáře budoucnosti

Po rozchodu má spousta lidí celkem jasnou představu o tom, co by chtěli, a co je pro ně naopak v novém partnerství zcela nepřípustné. Láska se dostane do popředí mysli a na nic jiného nejde přestat myslet.

V tomto případě je ale dobré zahodit seznamy s klady a zápory budoucího „dokonalého partnera“ a soustředit se na duševní klid a pohodu.

Otevřená hlava i srdce

Zlomené srdce bolí a málokdo chce takový pocit zažívat znovu a znovu. Bohužel ne ve všech případech je možné se takovému osudu zcela vyhnout.

Bohužel nejde určit pravidla a hranice, které u budoucího partnera nelze akceptovat, vysoké standardy akorát tak snižují šance na to, že se člověk vůbec seznámí s někým novým.

Ačkoli ve vztazích obecně neexistují žádné záruky trvanlivosti, lepší než soustředit se na výběr a škrtání dobrých a špatných vlastností, je přínosnější otevřít oči a vsadit na osud a srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám