Hlavní obsah

Svatba z pohodlnosti aneb Když vyhasne jiskra a pár neví, co dál

Novinky, das

Mladí lidé dnes spolu začínají žít velmi záhy po seznámení. Mohou tak být neustále spolu, ale i ušetřit peníze za stravu či nájemné. V zamilovanosti si na sebe navíc lépe zvykají a vzájemně se přizpůsobují. Důležité u těchto vztahů je, aby se dlouho neotálelo s dalšími kroky.

Foto: Profimedia.cz

Ke svatbě mnozí přistupují čistě z pragmatických důvodů.

Článek

Dlouholeté chození vztahům příliš pozitiv nepřináší. Podle odborníků nemá smysl testovat vztah pět a více let. Úplně stačí dva roky. Pokud si během té doby partneři rozumí, budou si i rozumět i dál. Naopak budou-li se během této doby neustále hádat, časem se to jistě nezlepší.

Pokud toto stadium bude trvat pět a více let, pak jim hrozí tzv. přechozený stav. Partneři se sice dál mají rádi, ale jejich vztah víc připomíná velmi dobré kamarádství než milenecké soužití. Ze vztahu se postupem let vytrácí jiskra a náboj, touhu nahrazuje zvyk. Partneři si sice relativně dobře rozumí, velmi dobře se znají a cítí se spolu v bezpečí, ovšem po sexuální stránce pomalu a jistě umírají.

I tak spolu mnohé takové páry vstupují do manželství. Obvykle se tak děje v okamžiku, kdy ženám začnou tikat biologické hodiny. To, co si předsevzaly, také splnily, a k dokonalému štěstí jim chybí jen svatba a dítě. Ke svatbě tak přistupují čistě z pragmatických důvodů.

Bohužel si přitom mnohdy namlouvají, že sex není tak důležitý a celoživotní partnerství na něm nestojí. Což je na jednu stranu pravda, ale ze zkušeností psychologů jasně vyplývá, že bez touhy jako takové to také nepůjde.

Touha totiž zrazuje dlouhé vztahy jako první. Pokud se tak stane, hlava ani srdce to nezachrání. Řekne-li vám partner, mám tě rád, ale už tě nemiluju, je v tom téměř na sto procent někdo jiný nebo už na někoho jiného myslí.

Nebezpečná absence plánů

Aby se vztah nepřechodil, měli by mít partneři tzv. projekt, a tedy nějaké společné plány do budoucna. Může jít o plánování potomků, společná dobrodružství, ale i stavění domu, budování firmy apod.

Samozřejmě ani plány nejsou zárukou, že vztah jednou nekrachne. Ani ony se nemohou stát středobodem bytí, a tedy jimi nelze zaplňovat absolutně všechen čas. Je zapotřebí mít i další společné zážitky, o kterých si mohou dva lidé povídat a sdílet je.

Pouhý sňatek přechozený vztah jednoduše neřeší. Pokud si to partneři včas neuvědomí, z velké události se může stát jedno velké trápení.

Reklama

Související články

Zabiják manželství? Věk poblíž čtyřicítky

Pro manželství je v Česku věk kolem čtyřicítky krajně nebezpečný. Rozvádějí se totiž nejčastěji manželství, kde muž i žena jsou ve věku 35 až 39 let. Vyplývá...

Výběr článků

Načítám