Hlavní obsah

Recept na spokojené soužití bez hádek, zejména pro starší páry

Novinky, das

Toužíte po pohodovém vztahu, ve kterém nebudou hádky na denním pořádku, a to i po čase, kdy odezní prvotní pocity zamilovanosti? Pak vsaďte na tzv. oddělené partnerství, kdy každý z dvojice žije ve vlastním bytě. Oba se scházejí jen tehdy, když mají náladu a chuť, případně v předem určených dnech či večerech.

Foto: Profimedia.cz

Partneři udržují intimní vztah, přesto se vzájemně neomezují.

Článek

Výhodu těchto vztahů je, že přestože spolu dva lidé udržují intimní vztah, vzájemně se neomezují ve svých koníčcích a zvyklostech. Cítí se tak svobodně, ale ne osaměle.

Sociologové tyto páry rozdělují do tří skupin. Do první patří ti lidé, kteří ve svém vztahu z dlouhodobějšího hlediska příliš nevěří v budoucnost. Do druhé pak ti, kteří jsou nuceni k oddělenému soužití kvůli dojíždění za prací. Lze je tedy považovat za víkendové vztahy.

Třetí skupinu tvoří starší páry, kterým oddělené manželství vyhovuje jak po stránce emocionální, tak vzhledem k jejich potřebám.

„V odděleném manželství má velmi často každý z páru jiné závazky, jako jsou například děti, anebo si prostě jen váží svého vlastního prostoru. Někdy je to dáno i tím, že se nemohou shodnout na společném domově, a tak si každý drží ten, který mu je bližší," dodává pro Daily Telegraph profesor sociální politiky na University of Bradford Simon Duncan.

I takový vztah má svá úskalí

Podle některých psychologů takový způsob soužití ale postrádá hlavní smysl partnerského vztahu, a to je sdílení každodenních příjemných chvil a aktivit, vytvoření důvěrného pouta a schopnost vyřešit jakýkoli problém s pomocí partnera. Protože i neshody a jejich řešení oživují a prohlubují vztah.

Sdílení jen toho hezkého a příjemného tak může být také po čase omezující, mnohem snáze pak lze sklouznout ke stereotypu.

Řešení pro starší partnery

Ze zkušeností odborníků tento vztah nejvíce vyhovuje lidem starším 50 let, kteří již mají odrostlé děti a po negativních zkušenostech z tradičního svazku hledají alternativy, případně nechtějí propojovat své současné rodiny s novými.

Díky těmto vztahům se tak stále cítí svobodní, nikým neomezováni a přitom ani neprožívají pocity osamělosti.

Samostatnou kapitolu pak utvářejí tzv. víkendové vztahy, ve kterých obvykle jeden z partnerů pracuje daleko od domova a vrací se jen na víkendy. Zatímco krátkodobým vztahům příliš nevyhovují, dochází při nich často ke vzájemnému odcizení, u dlouhodobých vztahů mohou velmi dobře zafungovat jako jisté oživení. Partneři jsou si vzácní a opět se mají na co těšit.

Reklama

Související témata:

Související články

Na co si partneři ve vztahu nejvíce stěžují

Vztah je tak dokonalý, jak odhodlaně a s jakou dávkou kompromisů ho budou partneři tvořit a prohlubovat. Občas se ale i při velké snaze najdou chvilky, kdy si...

Výběr článků

Načítám