Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Bujaré období jara i rovnodennosti

Právo, Jaroslav Zvěřina

Zima je se svými dlouhými večery a nocemi takovou trochu zadumanou sezónou. A pokud jde o lidi, patří spíš k obdobím pasivity. Společenské akce nebo koukání na televizory, počítače a mobily nenahradí účinky slunečního svitu. K přirozenému oživení dochází v přírodě i u lidí až tehdy, když se začne prodlužovat den a přibude světla i slunečních paprsků. Naši aktivitu pomáhá nastartovat mozková šišinka, která reguluje produkci melatoninu, hormonu, jenž řídí naše biorytmy i spánek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ani při jarním sexuálním veselí bychom neměli zapomínat na rizika sexu. Ilustrační foto

Článek

Je zajímavé, že kromě jarního oživení aktivity, včetně té sexuální, existuje stejně dobře známá jarní únava. Má víc příčin. Kromě nedostatku vitamínů se na ní podílí to, že se musíme přizpůsobit novému dennímu rytmu. Také se po zimě, kdy jsme trávili víc času doma, víc pohybujeme venku. Pro sexuální život lidí představuje jaro silný impuls. Zvyšují se u nich hladiny pohlavních hormonů, mají čilejší kontakty mezi sebou a začínají s nimi víc cloumat city.

Kult mláďat a noví pacienti

Období Velikonoc, a v minulosti i pohanských oslav příchodu jara, je po celou historii lidstva spojené s různými obřady a slavnostmi, ale také s večery plnými vášně nebo i bakchanáliemi. Sexualita souvisí s reprodukcí lidí.

Když si zachováme zdravý rozum, můžeme se věnovat sexuálním radovánkám. Bez ohledu na rasu, pohlaví, věk i politické přesvědčení.

Proto patří k symbolům jara také vajíčka, jako zdroj nového života. Ale symbolizují i kult mláďat, kuřátky počínaje, jehňátky konče. Není divu, že s každým novým jarem přicházejí do sexuologické ordinace noví pacienti. Zejména pak muži, kterým příroda a znovu odhalená ženská těla připomenou, že by měli něco udělat se svou uvadající sexualitou.

Spánek a pohyb

Pro obě pohlaví platí: nejlepším afrodiziakem je dostatek spánku a pohybu na zdravém vzduchu. Prostě péče o dobrou tělesnou i duševní kondici. Také multivitamínový přípravek s obsahem vitamínu E obvykle nic nepokazí. U mužů ani u žen.

Pokud někdo uvěří reklamě na preparáty, které slibují ďábelskou erekci a jiné zázraky, měl by vědět, že v lékárně dostane na recept léky, jejichž účinky nedokládají tvrzení, ale vědecké studie. Navíc za ně zaplatí srovnatelnou částku. Nedávno schválený lék flibanserin, který je označovaný jako ženská viagra, nebude letos na Velikonoce v lékárnách ještě k mání. Dámy ho zřejmě dostanou až pod stromeček.

Prevence rizik

Ani při jarním sexuálním veselí bychom neměli zapomínat na rizika sexu. V ČR neustále přibývá pohlavních nemocí a neubývá nechtěných těhotenství. Na jaře navíc neroste jen sexuální aktivita zdravých lidí, ale také sexuálních deviantů a delikventů.

Ti zdraví by měli myslet na zásady bezpečného sexu a na prevenci sexuálních nehod. Když je budeme respektovat a zachováme si zdravý rozum, můžeme se s potěšením věnovat sexuálním radovánkám. Bez ohledu na rasu, pohlaví, věk, a vlastně i politické přesvědčení. Ostatně myšlenka, že bychom se mohli milovat levicově nebo pravicově, je docela úsměvná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám