Hlavní obsah

Muži se ve společnosti žen při stravování rádi předvádějí

Novinky, bok

Muži se při seznamování se ženami snaží co nejvíce předvést a samozřejmě v tom nejlepším světle. A nejedna žena má i vlastní zkušenost, že to mnozí doslova přehánějí. Výjimky nedělají ani v jídle. Jejich stravování je ve společnosti něžného pohlaví často odlišné od toho, když jedí ve společnosti mužů.

Foto: Profimedia.cz

Muži se před ženami rádi předvádějí, i při jídle.

Článek

Odborníci z Cornellovy univerzity prováděli studii na téma mužského chování ve společnosti žen. Zjistili, že pokud je muž se ženou, je více než pravděpodobné, že se bude předvádět. A navíc přejídat, aniž by to bylo potřebné.

V rámci studie pozorovali po dobu dvou týdnů 105 dospělých mužů v různých situacích, včetně doby jídla, uvedl server Foxnews. V situacích, kdy byli v podnicích, kde si mohli za pevnou cenu dopřát jídla, co hrdlo ráčí, vědci zjistili, že muži ve společnosti žen snědli v případě pizzy a podobných pokrmů téměř dvojnásobek (o 92 % více) své obvyklé porce. U salátů narostl objem snědeného jídla za stejných podmínek o 86 %.

„Tato zjištění poukazují na fakt, že muži mají tendenci se přejídat, a to na odiv ženám. Lze to chápat také jako určitou soutěž, kdo toho spořádá víc. Mimochodem ve většině podobných soutěží jsou účastníky právě muži,” cituje vedoucího studie Kevina Kniffina odborný časopis Evolutionary Psychological Science.

Přejídání jako forma dokazování 

Podle odborníků je zmiňované mužské přejídání jakýmsi tělesným projevem, kterým dávají jasně najevo takový dostatek energie, že si mohou dovolit riskovat vlastní pohodlí, potažmo zdraví, a to v podobě nadmíry jídla.

Podobný experiment byl proveden před časem i na americké Indiana University v Pensylvánii. Odborníci tehdy zjistili, že mužští studenti měli tendenci objednávat si ve společnosti žen větší porce jídla, než když jedli jen s muži. A to nehledě na to, z jakých pokrmů si mohli vybírat.

Foto: Cornell University Food and Brand Lab

Plakát upozorňující muže na střídmost v jídle

I když jsou zmíněné studie svým rozsahem spíše menší, uváděné přejídání a jeho důvody nejsou zrovna pozitivním zjištěním. Odborníci z Cornellovy univerzity tak vypracovali vtipně pojatý plakát, který na možná nebezpečí přejídání upozorňuje a volně přeloženo hlásá: Při jídle ve společnosti opačného pohlaví buďte hlavně v klidu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám