Hlavní obsah

Sex může být krásný v každém věku

Právo, Ethel Kratochvílová

Čilý a hravý sexuální život po padesátce, šedesátce a ještě později? Ano, ani mezi osmdesátníky není výjimkou! Sex - v nejrůznějších podobách - je přirozenou součástí života. A dokud ten neskončí, nemusí končit ani sex. Přináší radost a požitek jak fyzický, tak psychický. A prodlužuje život. Tak proč se ho zříkat – když navíc může být ještě lepší než v mládí…

Foto: Profimedia.cz

Meryl Streepová si návrat k radosti ze života ve filmu Nějak se to komplikuje užila. I když s Alekem Baldwinem nakonec nezůstala.

Článek

Sex lidí ve starším věku nebude samozřejmě stejný jako ve dvaceti letech. Na druhou stranu - proč by měl být? Když shrneme výsledky řady seriózních výzkumů, jasně z nich vyplývá, že starší lidé by se sice často rádi vrátili do mládí, pokud by měli tu možnost, ale když už, tak většinou jen v případě, že by si s sebou mohli vzít i zkušenosti, moudrost, sebejistotu a nadhled získané věkem. V sexu to je podobné - čím jsme starší, tím ho můžeme prožívat lépe, tedy pokud nám to zdraví dovolí.

Tělo stárne…

Nic si nenamlouvejme. Stáří se podepíše na každém z nás a jen málokdo má to štěstí, že se třeba osmdesátky dožije svěží a ve formě. I když i takoví se najdou. Běžné ale je, že mezi čtyřicítkou a padesátkou si většinou začneme více či méně intenzivně uvědomovat, jak z našich fyzických i psychických sil pomalu (to v lepších případech) uhlodává onen okřídlený zub času.

A upřímně - začneme se bát. Při pohledu do zrcadla, při ranním vstávání, kdy nám skřípe v kloubech, o kterých jsme loni ještě nevěděli, a často i pod každodenním tlakem úžasných sexy padesátnic, šedesátnic či sedmdesátnic hollywoodské provenience. Když se nádherná Meryl Streepová nebo o generaci starší Jane Fondová netají tím, jak je pro ně sex důležitý, skvělý, ba nejlepší právě v jejich věku, není divu, že nejednu na uhoněnou padesátnici místo nadšení padne deprese.

Udržet se fit, svěží a krásné totiž tyto divy mají v popisu práce a disponují k tomu - kromě neoddiskutovatelného charisma - i všemi prostředky a časem. To se jim pak provozuje nezapomenutelný sex třeba v pětasedmdesáti…

…prožitky ale nemusejí

Jenže my zase disponujeme výzkumy, které rozhodně nelovily mezi hvězdami stříbrného plátna. A ty potvrzují, co dobře vědí mnohé starší dámy, o pánech nemluvě, kdežto řada žen středního věku se v to ani neodvažuje doufat. Sex po padesátce, šedesátce, sedmdesátce a dokonce i osmdesátce je běžnější, než si myslíme. Tohle téma bývalo tabu, ovšem zhruba před šesti sedmi lety se roztrhl pytel se studiemi, jejichž výsledky zejména mladší ročníky poněkud překvapily.

Tak například podle vědců z chicagské univerzity je ve věku mezi 57 a 64 lety sexuálně aktivních přes 70 procent dotázaných Američanů. Mezi 65 a 74 lety zhruba polovina, do 85 let pak 26 procent. Je statisticky nemožné, aby v těchto počtech figurovali jen mimořádně zdraví, krásní a fit jedinci.

Ti, kteří sex nemají, podle výzkumů většinou mají vážnější zdravotní problémy nebo z nějakého důvodu přišli o partnera. A četnost sexu? Dvakrát až třikrát do měsíce! Průměr mladších generací je přitom čtyřikrát až pětkrát do měsíce.

Studie Kalifornské univerzity zase uvádí, že celé dvě třetiny žen, které i po šedesátce zůstávají sexuálně aktivní, dosahují orgasmu při každém nebo téměř každém styku. A většina dotazovaných potvrdila, že jsou v oblasti intimity mnohem spokojenější než dříve!

Ať už se jedná o sex v jakékoli podobě, tedy i orální, nebo jen prostřednictvím intimních dotyků, mazlení apod. Co z toho pro vědce plyne? Ti, kteří jsou ve stáří sexuálně aktivní, mají většinou kvalitnější a častější sex než mnozí mladší. Proč?

Zralost přináší uvolnění

„Neřeším hlouposti,“ shrnula lapidárně výhody staršího věku pro sex Jane Fondová. Kolik komplexů nás dusí ve dvaceti! A ještě ve třiceti. I ve čtyřiceti. Divoké výkyvy, které přinášejí mladé lásky, naše vlastní strachy, pracovní stresy, kariérní boje, tlaky okolí nebo starosti s dětmi už máme většinou za sebou. I nerealistická očekávání a předsudky mládí. To vše má vliv hlavně na ženské prožívání sexu.

Ve zralém věku známe život, partnera, míváme víc času. Ale především známe samy sebe, své potřeby a touhy - prostě to umíme! Jsme proto otevřenější experimentům a novým výzvám. Bereme život takový, jaký je… Nezávislost a sebedůvěra jsou atraktivní!

A co je zajímavé, starší muži, kteří nepodlehli volání druhé mízy a kolem padesátky neskočili po mladších krasavicích, potvrzují, že to poslední, čeho by si při milování se svými partnerkami všímali, jsou jejich vrásky a jiné nedokonalosti, které přináší věk.

„Přestaňte se strachovat o to, jak vypadáte, a místo toho mějte sex,“ říká slavná herečka, a cituje tak vlastně doslova to, co tvrdí psychologové i sexuologové. Protože žena může jen těžko s někým prožívat skutečnou intimitu, pokud nemá ráda sama sebe. A právě to by už ve stáří měla umět…

Není to otázka věku, ale touhy

Samozřejmě je lepší zůstat co nejdéle v kondici. Dobrá zpráva je, že téměř všechny problémy, které mají ženy, ale zejména starší muži se sexem, se dají řešit. Tedy pokud o sex vůbec stojí - řadě lidí ani v mládí sex nic moc neříká (to může mít řadu příčin) a stáří je pro ně v tomto ohledu vlastně úlevou.

„Ale pokud máte sex, budete ho mít i dál,“ tvrdí Niels Teunis, antropolog z univerzity v San Francisku. Sex totiž není otázkou věku, ale touhy.

Potřeba intimity je věčná. Příroda to kupodivu zařídila tak, že ani v přechodu ženská sexualita nekončí. A nemizí ani orgasmus. Sex může v tomto období zkomplikovat hormonální nerovnováha, různé návaly, ale to vše zmírňují léky, gely, byliny i cvičení - třeba jóga.

A protože sex kromě jiného omlazuje, není důvod se ho právě v přechodu zříkat. A co teprve později, když ženu neomezují a neobtěžují nejrůznější potíže spjaté s menstruací, případně strachem z otěhotnění… Jako vrchol ženské sexuality se sice tradičně uvádí věk po třicítce, ovšem přibývá hlasů, které přidávají ještě vrchol druhý - a to kolem padesátky!

Opakování je matkou kvalitního sexu

A největší problém starších mužů? Ztráta erekce. Tady panuje také mezi lékaři a sexuology shoda - za impotenci téměř vždy může psychika, zdravotní problémy a léky (hlavně na tlak, srdce, případně vředy), ale také alkohol, drogy atd. Nikoli stárnutí! A s tím vším si odborníci umějí poradit. Takže je to na pánech - stačí se odhodlat a požádat o pomoc, protože ztráta erekce bývá neřešitelná jen výjimečně.

Co je překvapivé - málokdo si uvědomuje, že se sexem je to podobné jako se sportem nebo učením. Bez tréninku nebo opakování tělo zapomíná! Čím pravidelněji se milujeme, tím lepší prožitky nám tělo i psychika nabídnou. Ve zralém věku je to hlavně z fyzického hlediska velmi důležité - pohlavní orgány muže i ženy tvoří soustava svalů, které je třeba udržovat v kondici, nenechat je ochabnout!

Sexuální aktivitu sice lze obnovit i po dlouhé pauze, dá to však více práce. Ale ani intimitě a hloubce psychických prožitků, na které mají lidé ve stáří daleko více času a které patří v sexu k těm nejpodstatnějším složkám, nesvědčí dlouhé a nepravidelné pauzy…

A na závěr - studie také odhalily, že řada stárnoucích lidí není dostatečně informována o tom, co by měli očekávat. Mnozí považují ztrátu zájmu o sex při stárnutí za přirozenou a samotný styk dokonce za fyzicky nemožný.

„Pro většinu lidí tohle prostě neplatí,“ říká dr. Marian E. Dunnová z Newyorské univerzity. „I když se naše těla mění a my reagujeme pomaleji nebo jinak, sex ve stáří je stále možný a přináší uspokojení.“

Humor a jóga
Stárnutím získáváme nadhled a dívat se na vztah i sex s humorem je to nejlepší, co lze udělat. Fyzické handicapy, které starší lidi trápí, pomůže překonat hravost, chuť zkoušet nové postupy, ale třeba i jóga. Pro ženy jsou vynikající všechny cviky na posílení pánevního dna a středu těla včetně jednoduchých tantrických cviků, jako je například pravidelné stahování a zase uvolňování všech svěračů (poševní svaly, konečník, svaly kolem hráze). Tento cvik pomáhá i proti inkontinenci a můžete ho provádět kdekoli. (Podobné cviky pro ženy i pro muže jsou výborně popsány např. v jedné z kapitol knihy Andrého van Lysebetha Tantra.)

Výhody sexu při stárnutí

Pracovní kariéra končí, děti odrostly - a vztahy zase nabývají na důležitosti. Blízkost a propojení mezi partnery zvyšuje i sex. Co ještě umí?

Zlepšuje mentální a fyzické zdraví - spaluje tuky, nutí mozek vyplavovat do těla endorfiny, mimořádně silně potlačuje pocity strachu!

Zvyšuje délku života tím, že zlepšuje naše zdraví.

Utužuje vztahy - sex v jakékoli podobě (tedy i jen prostřednictvím dotyků nebo orální) dává šanci procítit vzájemnou blízkost a hloubku vztahu, zlepšuje komunikaci.

Poskytuje útočiště před mnohdy tvrdou realitou světa a života vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám