Hlavní obsah

Lidé trvající na tradičních pohlavních rolích mají problémy při milování

Nerealistické představy o lidské přirozenosti postihují nejvíce lidskou přirozenost, zejména pak sexualitu. Vědci z Yaleovy univerzity dokázali, že prosazování tradičních pohlavních rolí poškozuje sexualitu a intimní vztah mezi partnery.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří preferují tradiční sexuální role, mají předpoklady k nefungujícímu sexuálnímu životu.

Článek

Lidé, kteří naopak nepřijmou společností vnucené pohlavní role, mají nejkvalitnější a nejuspokojivější sex, zní z výsledků nové studie.

Jedinci, kteří jsou pohlavními rolemi svázaní, mají častěji sexuální potíže, dysfunkce a také deviace. Je to proto, že se snaží společností diktované normě dostát. Jenže muži mohou být ženami a ženy muži.

A v posteli je velmi důležité, aby poslouchali svůj vnitřní hlas a nebáli se projevit jako opačné pohlaví. Pokud chtějí být lidé plně uspokojeni a prožívat sex bez potíží, měli by spoléhat na své city a preference.

Nerovnováha nefunguje

„Ti, kdo podporují nerovnost pohlaví na obecné úrovni, mnohem častěji podporují také specifickou formu nerovnosti pohlaví v posteli. Jenže podpora tradičních pohlavních rolí také pozitivně souvisí s vnímanou nižší vlastní sexuální účinností,“ tvrdí autoři z Yaleovy univerzity.

Takže když se muži za každou cenu snaží být iniciátory sexu a v posteli dominantní, a ženy na tuto hru přistoupí, uspokojeni jsou oba hůře, než dvojice, které se chovají navzdory společensky předpojatým pohlavním rolím. To neznamená, že muži nemůžou být dominantní a iniciovat sex a ženy se podřídit.

Mohou, ale musí to vycházet z jejich vnitřních potřeb, nikoli z očekávání. A naopak, když to tak necítí, je u mužů na místě být pasivní a u žen naopak být dominantní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám