Hlavní obsah

Vulgární jazyk může být známkou bohaté slovní zásoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O lidech, kteří mluví vulgárně, si často myslíme, že jsou to nevzdělanci, kteří mají jednoduše chudou slovní zásobu a neumějí se jinak vyjádřit. Ve skutečnosti to ale může být naopak známkou toho, že se jedná o lidi výřečné a mnohdy opravdu velmi vzdělané.

Foto: Profimedia.cz

První dojem může klamat.

Článek

„Lidé, kteří často používají nadávky a vulgarismy, mají často větší slovník než ti, kdo si potrpí na čistý jazyk bez klení,“ tvrdí autoři studie v odborném časopise Language Sciences.

Kristin a Timothy Jayovi provedli experiment se skupinou dospělých lidí. Požádali je, aby během šedesáti vteřin vyjmenovali co nejvíce sprostých slov. A pak totéž udělali se jmény zvířat. Jedinci, kteří vyjmenovali maximum vulgarismů, vyjmenovali také mnohem více zvířat.

Samozřejmě někteří jedinci používají za každým slovem vulgarismus a většinou jeden jediný opakují dokola. Pak se jedná o výplňové slovo a dotyčný má většinou chudou slovní zásobu. Kdo ale kleje pestrým výčtem sprostých slov, je výřečnější a má bohatší slovník i v jiných oblastech.

„Nemůžeme si pomoct, ale soudíme druhé na základě jejich jazyka. Bohužel když jde o tabuizovaná slova, běžně si myslíme, že lidé, kteří klejí, jsou líní, nemají dostatečný slovník, vzdělání nebo se jednoduše nedokážou ovládat. Celkově ale můžeme na základě těchto studií říci, že výřečnost v tabuizovaných slovech pozitivně souvisí s verbální výřečností v jiných ohledech, což odporuje normálnímu vnímání klení. Mluvčí, kteří používají vulgarismy, chápou obecný obsah výrazů, které používají, stejně tak jemné rozdíly, které musejí být využity vhodně při užití vulgarismů. Schopnost činit tyto jemné nuance naznačuje, že dotyčný má spíše větší než menší jazykové znalosti,“ tvrdí autoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám