Hlavní obsah

Sexuální styk vícekrát za hodinu zlepšuje mužskou plodnost

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při snaze zplodit vlastního potomka jsou lidé ochotni podstoupit mnohé, pokud se to delší dobu nedaří. Někdo sází na správné stravování, jiní zkoušejí ´osvědčené´ pozice při milování. Podle odborníků ale především mužům stačí k větším šancím na zplození vlastního potomka jednodušší způsob - milovat se s partnerkou častěji.

Foto: Profimedia.cz

Při pokusech o otěhotnění a pro zvýšení mužské plodnosti je podle lékařů prospěšnější větší četnost pohlavního styku, ne zdrženlivost.

Článek

Nový výzkum britské nemocnice North Middlesex doporučuje, aby lidé vsadili místo nepodložených babských rad na četnost pohlavního styku. Pokud se prý budou milovat například dvakrát během jedné hodiny, u mužů se tak zvýší šance na početí vlastního potomka trojnásobně. Klíčový je přitom druhý sexuální styk.

Lékaři tak vyvracejí jeden z mýtů, že pro větší šanci na oplodnění partnerky je vhodné, aby se muž nějaký čas zdržel sexuálních hrátek. Jeho spermie by poté měly být kvalitnější a schopnější oplodnit ženské vajíčko, uvádí server Dailymail.

Do studie se zapojilo 73 párů, které v době průzkumu podstupovaly léčbu neplodnosti a také formu intrauterinní inseminace (IUI), kdy se spermie zavádějí přímo do dělohy.

Podle zjištění se prokázalo, že když muži během jedné hodiny poskytli dva vzorky spermatu, šance na úspěšné oplodnění při použití druhého vzorku se zvýšily na dvacet procent. Což je více než trojnásobek běžné úspěšnosti, která v průměru činí pouhých šest procent při použití dané techniky oplodnění.

Možnost vlastního potomka 

Výzkum byl součástí projektu, který porovnával úspěšnost zmíněné metody IUI s metodou IVF (in vitro fertilizace), která je v současnosti velmi rozšířená. Ženy při ní dostávají potřebné léky, aby u nich docházelo k větší produkci vajíček, která jsou pak injekčně oplodňována ve zkumavce v laboratoři.

Úspěšnost oplodnění metodou IVF se v současné době podle údajů lékařů z European Society of Human Reproduction pohybuje kolem 24 procent. Dvacetiprocentní šance na možnost otěhotnění při využití zavedení druhého vzorku spermií nitroděložně je tak možnou další variantou pro páry, které nechtějí podstupovat metodu IVF.

„I v době moderní medicíny stále mezi lidmi koluje řada dezinformačních názorů. Proto si mnozí stále myslí, že pokud chtějí mít větší šance na vlastního potomka, je třeba určitá sexuální absence ze strany muže, aby se jeho spermie zkvalitnily a měly větší šanci na úspěšnost při oplodnění. Jenže ve skutečnosti ´odkládání´ sexu je pro muže špatné, protože to kvalitu spermií ovlivňuje negativně. Čím čerstvější totiž spermie jsou, tím lepší je jejich kvalita,” uvedl Jackson Kirkman-Brown, reprodukční specialista na Birminghamské univerzitě.

Podobný názor sdílí i Gulam Bahadur, specialista na neplodnost z North Middlesex Hospital. „I když se jedná o relativně malou studii, jsme pevně přesvědčeni, že její výsledky jsou velkým krokem vpřed a mohly by mít podstatný význam pro možnost otěhotnění. Podobnou šanci na otěhotnění, tedy dvacet procent, jako u metody IUI, proto předpokládáme i u snahy otěhotnět přirozenou cestou - při četnějším styku.”

Metoda IUI je méně invazivní a podle lékařů i výrazně levnější než standardní procedura IVF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám