Hlavní obsah

Emotikony hrají zásadní roli v sexuální komunikaci mladých

Novinky, das

Stud a nesmělost často mladým lidem brání bavit se se svým partnerem nahlas o sexu, včetně volby vhodné antikoncepce a ochrany před pohlavními chorobami, jejichž hrozby ve velkém podceňují. Když už chtějí cokoliv intimního druhému sdělit, volí raději komunikaci formou SMS či online komunikátorů, kde jim ve vyjádření pomáhají tzv. emotikony. Podle celosvětové studie společnosti Durex používá emotikony až 80 % mladých ve věku 18–25 let.

Foto: Profimedia.cz

Emotikony zjednodušují komunikaci a odbourávají překážky.

Článek

„Mnoho mladých lidí získalo své sexuální znalosti skrze vlastní sexuální aktivity a hledání na internetu,“ vysvětluje Dr. Mark McCormack, hlavní přednášející sociologie a spoluředitel Centra pro sex, pohlaví a sexuality na Univerzitě v Durhamu.

Emotikony jsou tak součástí jejich života, zjednodušují jim komunikaci a odbourávají překážky, které by jinak vznikly při osobní komunikaci. Podle odborníků mohou pomoci i z pohledu šíření osvěty o bezpečném sexu.

Většina mladých totiž rizika pohlavních chorob velmi bagatelizuje. Více než třetina z dotazovaných v průzkumu prohlásila, že je bezpečný sex nezajímá. Polovina pak tvrdila, že hrozba HIV je minimální. Bohužel i ti, kteří z pohlavních chorob mají strach, bezpečný sex neprovozují, a to dost často z toho důvodu, že nedokážou druhému říct, že se s ním chtějí alespoň na počátku vztahu milovat pouze s kondomem.

Proto odborníci hledali cestu, jak tuto komunikaci mladým co možná nejvíce zjednodušit. A jelikož mladí většinu intimností řeší dnes elektronicky, rozhodli se vytvořit emotikony, které umožní mladým lidem přenést se přes rozpaky doprovázející diskusi o bezpečném sexu, podnítí je k rozhovorům a zvýší povědomí o důležitosti užívaní kondomů při ochraně proti sexuálně přenosným nemocím, mezi které patří i HIV a AIDS.

Odborníci tak nabádají lidi, aby sdíleli na svých sociálních sítích hashtag #CondomEmoji, aby tyto emotikony zařadila organizace Unicode do své databáze obecných emotikonů, jež mobilní přístroje i sociální sítě používají, což se nakonec podařilo.

Foto: Durex

Emotikon vyjadřující bezpečný sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám