Hlavní obsah

Psychologové umí rozpoznat, zda vztah skončí svatbou

Lámete si hlavu nad tím, jestli vaše současné partnerství skončí svatbou, nebo jestli na žádost o ruku nečekáte marně? Psychologové z amerického Illinois se rozhodli zkoumat vztah již v jeho počátcích a odhalili znaky, které později vedou k manželství.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vědci se rozhodli definovat společné znaky ve vztahu, které vedou ke svatbě.

Článek

Odborníci z Illinois tvrdí, že dosud se vědci zabývali vztahy jen z pohledu jednotlivých aspektů v určitý okamžik. Proto na to šli jinak a podívali se na složitost randění ve snaze předpovědět, zda vztah skončí svatbou.

Z jejich výzkumů vyplývá, že existují společné znaky, které v pozdější fázi vztahu vedou k manželství.

Páry, které prožívají takzvanou „Itálii” mají šanci na úspěch mnohem menší než ty, v nichž se partneři zaměřují právě jeden na druhého.

Láskyplné vztahy mají šanci na úspěch

Sledováním 376 párů po dobu devíti měsíců Brian Ogolsky z University of Illinois zjistil, že osoby projevující láskyplné chování k partnerovi měly nejstabilnější vztah a jejich oddanost a odhodlání vzít si protějšek se během devíti měsíců neměnily.

Naopak vztahy, kde páry procházely bouřlivými a dramatickými zvraty, končily nejčastěji rozchodem. Přitom k této skupině patřila asi třetina všech dvojic.

„Tato skupina zažila nejvíce vzletů a pádů a dohromady také strávila nejméně společných chvil,“ tvrdí Ogolsky.

Šanci mají lidé, kteří spolu komunikují

Lépe než dramatické páry si vedly také ty dvojice, které se snažily řešit konflikty. Nejlépe se ale vyvíjely vztahy, v nichž byli partneři zahleděni jeden na druhého, kdy partner byl tím nejdůležitějším pro druhého a naopak.

Poměrně dobře si vedly také páry, které byly zapojeny do svých společenských okruhů a měly dobré vztahy s rodinou a přáteli.

„Když jsme pak prohlíželi grafy zobrazující změny v závazku a oddanosti, tohle více než pouhé měření celkové kvality vztahu předpovídalo, zda bude vztah stabilní a skončí svatbou,“ tvrdí Ogolsky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám