Hlavní obsah

Věk nemá téměř žádný vliv na sexuální touhu

Novinky, ema

Ačkoliv je sexuální život propíraný ve všech směrech, téma sexu seniorů jako by neexistovalo. Přitom vědci podle poslední studie zjistili, že sexuální touhu cítí důchodci bez ohledu na věk a je pro ně téměř stejně důležitá jako pro o dvě generace mladší jedince.

Foto: Profimedia.cz

I lidé v důchodovém věku stále cítí sexuální vzrušení.

Článek

Lidé v důchodovém věku po svém partnerovi touží stále stejně a tento fakt označují ve svém milostném vztahu jako velmi důležitý.

Ačkoliv bylo zjištěno, že v průběhu let došlo k mírnému poklesu sexuální touhy po dosažení věku 60 let, lidé v podobném a starším věku považují i tak aktivní sexuální život za velmi důležitou položku vztahu. Studie také zjistila, že rozvedení lidé daleko častěji a více cítí touhu k novému protějšku než lidé, kteří nikdy nebyli sezdaní.

Studie oddělovala osobní potřeby od toho, jak dlouho je člověk ve vztahu, a psychologové zjistili, že i když došlo k mírnému poklesu sexuálního chtíče po dosažení určitého životního jubilea, neznamená to, že je sexuálnímu životu konec, spíše naopak.

„Na rozdíl od stereotypu si starší lidé cení sexuální přitažlivosti,“ řekli výzkumníci z Kalifornské univerzity.

Sexuální chtíč klesá, ale ne zásadně

Vědci pro výzkum analyzovali data od více než 5500 mužů a žen, kteří se přihlásili na on-line seznamku eHarmony, píše Daily Mail. Stránka mimo jiné zkoumá vlastnosti, ale také cíle jedinců a žádá je, aby ohodnotili jednotlivé položky na stupnici důležitosti.

Byli rozděleni do skupin. Uživatelé do 40 let byli mladí, od 40 do 59 let byli lidé ve středním věku, mladší/starší byli lidé ve věkové stupnici 60 -74 let a jako staří byli označeni lidé nad 75 let.

Nepříliš překvapivě sexuální atraktivita klesala u lidí nad 60 let, nicméně stále oceňovali sexuální přitažlivost na stupnici jako velmi důležitou.

„Můžeme říci, že lidé ve skupině mladší/starší a staří vykazovali téměř stejné preference,“ uvedli vědci v časopise Psychology & Aging.

I ve starším věku se lidé bojí, co na nový vztah řeknou jejich děti

Starší lidé mají vztahy založené více na přátelství než na sexuální vášni, ovšem nedá se říci, že by přišli o sexuální vzrušení. Josephine Menkinová, jedna z autorek studie, dodala, že z výzkumu také vyplynulo, že se starší lidé strachují navázat vztah v pokročilejším věku. Bojí se například toho, jak na jejich milostné vzplanutí budou reagovat jejich už odrostlé děti.

„Starší lidé jsou díky online seznamkám vysoce motivováni k tomu, aby si našli nový vztah, a může to být právě sexuální potřeba, která je k tomuto jednání může motivovat nebo povzbudit.”

Méně překvapivý byl fakt, že pro ženy byl daleko více než na sexuální přitažlivost kladen důraz na kamarádství. Muži naopak na stupnici hodnotili zmíněné faktory zcela opačně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám