Hlavní obsah

Negativní emoce po milování trápí téměř polovinu žen

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milování všeobecně patří mezi aktivity, které bývají spojovány spíše s příjemnými, někdy až euforickými prožitky. Jenže ani nejlepší sex nemusí být nutně zárukou trvajících kladných emocí. Naopak bylo zjištěno, že téměř polovinu žen i po uspokojivém pohlavním styku přepadají melancholické stavy, nebo dokonce zadržují slzy.

Foto: Profimedia.cz

I přes uspokojivý sex mohou depresivní myšlenky výhradně po styku značit, že ve vztahu neprobíhá vše podle ženiných představ.

Článek

S negativními emocemi po sexu v určité fázi života má podle nedávné studie, zveřejněné v časopise Journal of Sexual Medicine, zkušenost 46,2 % všech pohlavně aktivních žen.

Daný jev lékaři označují jako tzv. postkoitální dysforii, tedy stav, který je charakterizován právě příznaky melancholie, deprese a  je provázen úzkostí nebo dokonce plačtivostí. Jde jednoduše o jakousi reakci na právě prožitou situaci (pohlavní styk), uvedla Tara Whitewoodová pro Daily Telegraph.

Vedoucí výzkumu doktor Robert Schweitzer z QLD University of Technology již v roce 2011 provedl studii mezi 211 studenty vysokých škol, kde se zaměřoval na vztah mezi psychickou úzkostí a sexuálním průběhem styku u žen. V té době našel vazbu především mezi psychologickou úzkostí a depresivními stavy během nebo po styku, a to v souvislosti se zneužíváním v dětství. Další důležitější body ale nepotvrdil.

Účelem nedávné studie bylo prokázání vztahu mezi emocionálním a duševním zdravím ženy a depresemi po prožitém sexu. U mnoha zúčastněných se ukázalo, že špatná až depresivní nálada výhradně po sexu nemá ve velké většině žádnou spojitost s jinými oblastmi života či nějakými trvajícími obtížemi, alespoň to ženy tvrdily. Sexuální deprese, jak by se dal stav nazvat, se jednoduše objevovaly náhodně.

Stav po sexu zrcadlí celkové zdraví vztahu

I když se neukázala žádná konkrétní spojitost, odborníci přece jen s jedním vysvětlením přišli. Stav výhradně po sexu je odrazem jakéhosi emocionálního uvolnění, které zrcadlí celkové zdraví vztahu. Je tak docela možné, že i přes ujišťování žen ohledně uspokojivého sexu přece jen existuje možnost, že některý z aspektů milování nebyl tak docela podle jejich představ.

Již dříve bylo v jiném průzkumu poukázáno na zjištění, že intenzivní orgasmus může vyvolat tzv. emocionální uvolnění, při kterém dochází k vyplavení různých hormonů a chemických látek. To může mít za následek i poněkud nečekané chování po vyvrcholení u žen, například někdy až hysterické chichotání nebo naopak vzlykání či pláč. Vše ve spojitosti s danými emocemi, které se za určitou dobu v ženě „nahromadily“.

Pokud se jakákoli výrazně nečekaná emoce po sexu objeví, radí odborníci dát si čas a promluvit si s partnerem podrobně o tom, co ženy v sexu chtějí a jaká mají přání a touhy.

I pochopení a sdílení prožitků s partnerem je podle nich možným klíčem ke zlepšení. Čím větší bude sdílená intimita, pouto a pochopení mezi partnery, o to větší je pravděpodobnost, že se žena po sexu nebude zaobírat depresivními myšlenkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám