Hlavní obsah

Sexuoložka Laura Janáčková: Sexuální poselství bot

Právo, Laura Janáčková

Zakladatelka Baťova muzea v Torontu Sonja Baťová říká, že boty jsou klíčem k lidské identitě. Když se nad tímto tvrzením zamyslíme, dáme jí asi za pravdu. Boty, jejich výběr, tvar, použitý materiál nebo zdobení o nás mnohé vypovídají. O mužích třeba to, k jaké sociální skupině patří, a o ženách dokonce i to, jak jsou sexy.

Foto: Profimedia.cz

Podpatky zdůrazní pro muže tolik eroticky přitažlivé křivky ženského těla.

Článek

Ženy si zdobí sandály a boty už od začátku neolitu před deseti tisíci lety.

Nejstarší mužské boty jsou zřejmě staro-egyptské sandály, které mají na podrážkách namalované obrázky nepřátel.

Znázorňují tak mužskou sílu, schopnost a touhu zadupat nepřátele a ochránit ty, kteří jsou vám blízcí. Styl obuvi byl tedy důležitý už od samého začátku civilizace a po celá staletí má významnou vypovídací hodnotu.

Navíc i v záležitostech dvoření a svádění zaujala obuv své nezastupitelné místo ve hře zvané erotika. Antropolog David Givens tvrdí, že tajná zpráva vysílaná botou pramení z prapodivné anatomické skutečnosti, že dolní část nohy a sexuální orgány spolu těsně sousedí v mozku, konkrétně na smyslovém pruhu parientálního lobu.

Protože se hmatové přiřazení dolní části nohou a genitálií v mozku setkává, doteky jednoho naznačují i doteky druhého. Spodní část nohy je tedy podle něj podobně citlivá, stydlivá a sexy. Právě proto ji prý vystavujeme v obuvi, jako by byla naším soukromým fetišem.

Nejpřitažlivější pro muže

Pro muže jsou nejpřitažlivější boty na podpatku s tenoučkými pásky přes kotníky, které strategicky obnažují prsty, paty, kotníky a vršek nohy i nárt. Vábí pozornost muže k tenčím kostem, menším kloubům nebo k vykukujícím prstům, odhalujícím žlábek mezi prvním a druhým prstem.

Muži podvědomě vnímají jejich malou velikost, zranitelnost, dětskost i roztomilost. Odhalující boty jsou submisivní a vzdávající se moci, proto bývají pro muže tak vysoce erotickým podnětem. Kromě toho, že mezi nimi najdeme nemálo fetišistů jemných ženských bot a lodiček, eroticky fascinují i normální muže. Většina žen tyto boty vlastní.

Ostatně setkáváme se s nimi všude tam, kde mají působit na mužské sexuální fantazie. V časopisech, ve filmech, a to dokonce i v těch, kde ženy bojují vedle mužů s Marťany, ještěry, Krakeny a jinými potvorami ve vesmíru, v pralese i pod vodou. V pornofilmech si je herečky pro jistotu nesundávají ani v ložnici.

Když si žena vezme boty se zvýšeným podpatkem, zvýrazní se tvar jejího zadečku, zpevní tvar lýtka a vystaví se na odiv kotníky

Muži prý obdivují ženskou nožku i v přiléhavých zapínacích nebo šněrovacích botách, které ji sice zakrývají, ale rafinovaně zdůrazňují její jasně se rýsující obrys. Antropolog Alan Dundee si myslí, že šněrovací boty obsahují jasný sexuální význam. Noha, která se pevně zasouvá do boty, provádí podle něj stejný akt, jako když prostrčíme prst prstenem. Je v tom jakési symbolické znázornění sexuálního aktu.

Nelze si nevzpomenout na scénu z kultovního filmu Angelika. Ta využila právě tuto symboliku při svém svádění lodního admirála. Požádala ho o pomoc při sundávání semišových bot, které obepínaly její útlou nohu až po výši kolen. Filmové zpracování pomalého obnažování bledé nahé nožky a fascinovaného vášnivého i eroticky oslepeného výrazu muže bylo dostatečně výmluvné. A jsem si jista, že mnohým divákům připadalo také velmi vzrušující.

Jaké je tedy sexuální tajemství dámských lodiček?

Zvýšený podpatek podtrhuje tvar ženina zadečku, zpevňuje tvar lýtka a vystavuje kotníky. Podpatky dají ženskému tělu éteričnost, protože to vypadá, jako když se žena vznáší a vzdoruje zemské přitažlivosti.

Z estetického hlediska podpatky prodlouží nohy v poměru k výšce těla a zdůrazní pro muže tolik eroticky přitažlivé křivky ženského těla. Ostatně jak říkala Marilyn Monroe: „Dejte dívce ty správné boty a ona si dokáže podmanit svět!“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám