Hlavní obsah

Pravidla fungování dlouhodobých vztahů

Novinky, ema

Mnoho lidí propadá v dlouhodobém vztahu, nebo při jeho hledání, negativním myšlenkám, které do jisté míry mohou mít na kvalitu partnerství zásadní vliv. Jenomže pokud si člověk chce vztah doopravdy udržet, měl by se jistým věcem a myšlenkám vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobé vztahy jsou založené mimo jiné na důvěře a porozumění.

Článek

Že by vztah mohl skončit nebo že nevydrží na věky? To zřejmě napadne každého, kdo je zamilovaný. Jenomže není nic horšího než se stále dokola užírat myšlenkou, jestli to bude láska do konce života, nebo ne.

Dalším pomyslným hřebíčkem do rakve je přemýšlet od začátku nad tím, že je jakýkoliv vztah předurčen k zániku.

Když se ve vztahu najednou něco pokazí a vás napadne myšlenka „Aha, já jsem to věděl/a. Nemáme šanci“, je to bezpochyby cesta k záhubě.

Pokud je člověk v hloubi duše přesvědčen o tom, že dlouhodobé vztahy nefungují, pak svými činy může sabotovat i svůj vlastní vztah a tím si, častokrát i nevědomky, nahrávat k rozchodu.

Nehrajte hry

Jste naštvaní, smutní, unavení nebo emocionálně zranění. Jenomže když se partner zeptá, co se děje, většinou se nedočká odpovědi, nebo jen neutrálního a velmi častého „ale nic“. Takové dětinské chování nikam nevede.

Anebo vede. K tomu, že v sobě svůj, i když možná malicherný, problém zadržíte, ale dřív nebo později vyjde na povrch. A častokrát i s hádkou. Jak se toho vyvarovat? Mluvit, mluvit, mluvit. Není nic jednoduššího než o svých pocitech se svým partnerem mluvit. Vysvětlit mu, proč se zlobíte.

Naslouchat, najít společné řešení. Vztek a bolest, dvě emoce nejčastěji vyvolávající hádky, je zbytečné skrývat, je proto důležité, a pro vztah možná až nutné, se o nich naučit komunikovat.

Láska není všechno

V dlouhodobém horizontu páry, které si společně prošly dobrým i zlým, starají se jeden o druhého, spojuje daleko více než jen pouhopouhá láska. Jeden druhého si váží a mají se rádi. Láska je o přitažlivosti, souvisí se zalíbením, závazkem, atraktivitou i radostí.

Pokud se podíváte na svého životního partnera a můžete o něm říci, že ho máte doopravdy rádi takového, jaký je, a chcete s ním být, můžete s ním probrat cokoliv a je i vaším nejlepším přítelem, pak mezi sebou máte skutečně vzácné a velmi pevné pouto.

Nežárlete

Pokud svému protějšku doopravdy nemůžete věřit, nemá vztah cenu. Pokud je ale důvěryhodný a vy stejně máte problém s důvěrou kvůli zradě z minulosti, sjednejte si spolu s partnerem pravidla, aby vaše neopodstatněná obava a nejistota vztah nezruinovala.

Pokud je to ale naopak a vy jste ten, na koho žárlí, aniž by k tomu byl sebemenší důvod, odejděte. Žárlivost není znamením lásky. Neopodstatněná je naopak sobecká a pro „nevinného“ člověka velmi ponižující. Dlouhodobé vztahy jsou ukotveny v důvěře.

Přemýšlejte

Vztahy jsou založeny na rovnocennosti. To znamená, že každý do vztahu přináší to, co má. Pokud se ale stýkáte s někým, kdo vaše požadavky na partnera nesplňuje (nebo se jim ani zdaleka nepřibližuje), jste ve fázi usazování, nikoli ve vztahu.

A pravděpodobnost, že spolu budete šťastní, je velmi malá. Úspěšné páry jsou založeny na respektování hodnot a úsilí, které do společného vztahu přinášejí.

Začněte u sebe

Nemyslete si, že k tomu, abyste byli šťastní v životě, musíte být dva. Začněte od sebe. Cestujte, smějte se, jezte zdravě, dělejte to, co vás baví. Buďte šťastní. Nikdo nechce negativního člověka znuděného životem.

Ani ten typ partnera, kterého hledáte na společnou cestu životem, nehledá osamělého, samotou zdrceného „parťáka“. Čím více a čím pečlivěji se budete starat sami o sebe, budete pány svého vlastního života a budete šťastní, tím více lidí se bude objevovat ve vaší společnosti.

Pokud chcete mít šťastný a dlouhodobý vztah, je na čase skoncovat s chováním, které má za vinu nefunkční partnerské vztahy. Šťastný, energií a pozitivním myšlením naladěný člověk přitahuje stejně smýšlející lidi a má i větší šanci na to, že najde skutečně toho, koho hledá. Úsměv je v dnešní době sice vzácný, ovšem nic nestojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám