Hlavní obsah

Proč láska nebude nikdy stačit k tomu, aby se muž vzdal alkoholu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska sice hory přenáší, ale ne všechny problémy lze s její pomocí vyřešit, jako například závislost na alkoholu. Pokud je mužskou slabostí právě alkohol, měla byste vědět, že i když budete svého partnera sebevíc milovat a stanete se tou nejúžasnější partnerkou, jeho chování stejně nezměníte.

Foto: Profimedia.cz

Pochopit chování alkoholiků není vůbec jednoduché. Ilustrační foto

Článek

Pochopit chování alkoholiků není vůbec jednoduché. Na jednu stranu se chovají tak, že si uvědomují svůj problém a chtějí s tím něco dělat, vzápětí ale udělají něco, co popře všechna jejich dosavadní tvrzení i předsevzetí. A tyto situace se neustále opakují.

Partnerky to pak doslova přivádí k zoufalství. Vztek velmi záhy nahrazuje pocit frustrace a nepochopení. Neustále se samy sebe ptají, co udělaly špatně, vždyť muže tolik milují a oni se přitom ale vůbec nemění a alkoholu stále dokola propadají.

„Alkoholici bohužel nemají racionální pohled na vše špatné, co se kolem nich vlivem pití děje. Jsou v podstatě k problémům slepí. Alkohol jim pomáhá cítit se silněji a sebevědoměji. Pomáhá jim potlačovat nejrůznější strachy a nízkou sebedůvěru k sobě samým. Bez alkoholu se jednoduše cítí slabí a bezvýznamní,” vysvětluje psycholog Dr. John McMahon.

Alkoholici tedy obvykle nepijí z lásky k alkoholu, nebo že by jim nějak víc chutnal, ale protože jim pomáhá po sociální stránce, alespoň na začátku. Vyplňuje díru v jejich velmi nízkém sebehodnocení a sebevědomí. Pomocí alkoholu zažívají pocit beztíže, kdy nic není problém, vše je skvělé a dokonalé, byť jen na chvilku. Alkoholici si totiž moc dobře uvědomují, že se jedná o nepravdivé a velmi krátkodobé pocity, ale i tak jim to za to stojí.

Bez odborné pomoci to nepůjde 

Čekat, že se alkoholik sám od sebe změní,  je tedy naprostý nesmysl.  A to i tehdy, kdy na chvíli prozře, získá jasnou mysl a tedy i chuť vše změnit. Stává se to v okamžiku, kdy ho něco velmi hlubokého zasáhne, změní se rovnováha mezi přínosy a ztrátami z pití a alkohol pro něj přestane být tolik atraktivní.

Bohužel ani v těchto případech si alkoholik nedokáže pomoci na dlouho. Obvykle velmi záhy alkoholu opět podlehne. Jeho jedinou šancí je v těchto okamžicích se odhodlat, zajít k odborníkům a podstoupit léčbu.

I tak bude chvíli trvat, než si člověk závislý na alkoholu uvědomí, jak moc pomíjivou útěchu mu pití přinášelo a naopak, jak mu ve skutečnosti škodilo. Až na základě tohoto zjištění si bude moci opět budovat skutečnou sebeúctu.

Reklama

Související články

Žárlivost může vést až k alkoholismu

To, že si člověk může vytvořit závislost na jídle nebo drogách, je poměrně známý fakt. Spousta lidí se ale stává také závislá na svých partnerech. A to může...

Výběr článků

Načítám