Hlavní obsah

Jak si udržet vztah založený jen na sexu

Novinky, ema

Takzvaní friends with benefits, aneb přátelé s výhodami, nejsou mnohde výjimkou. V praxi jde o dva kamarády, kteří nemají partnerský vztah, občas se spolu ale vyspí. Svazek je založen čistě na fyzických potřebách, není o emocích. Může to ale fungovat?

Foto: Profimedia.cz

Vztahy bez závazků preferují ti, kteří nehledají trvalý svazek, ale spíše sexuální povyražení bez výčitek.

Článek

Friends with benefits (FWB) je skupina lidí, kteří si spolu užívají nezávazného sexu, aniž by se museli citově vázat. A v dnešní uspěchané době se není ani čemu divit.

Jenomže v takovém vztahu je mnohokrát velmi těžké najít rovnováhu mezi nezávazným stykem a tím, aby se člověk citově neangažoval, což je samozřejmě nežádoucí.

Nedávná studie zveřejněná v časopise Emerging Adulthood zkoumala právě ty dvojice lidí, které spojuje milostný akt, avšak v reálu partnery nejsou. Zajímala se především o to, jak spolu komunikují a co je nejčastějšími důvody sporu.

Podle výzkumu má zkušenost s takovým vztahem 50 - 60 % dospívajících a 40,6 % si pro tuto situaci vytvořilo dokonce vlastní komunikační pravidla. Aby si byli jistí, že jejich vztah nevybočí z určených mezí a bude tak stále pod kontrolou.

Vztah bez práce a romantiky

Účastníci studie diskutovali o svých zkušenostech a jejich výpověď byla zaznamenána na diktafon. Vědci se ptali, jaká je definice vztahu FWB a jak ji chápou.

Zatímco někteří označovali takový vztah jako svazek založený pouze na sexu, jiní odpověděli, že jde o někoho, s kým by chtěli utvořit klasický partnerský vztah, druhý o to ale nestojí. A tak se domluvili na dané alternativě, tedy vztahu bez závazku.

Vědci ze studie zjistili, že mezi zkoumanými jedinci byli tací, kteří se do podobného vztahu rozhodli vstoupit hlavně proto, aby zamezili klasickému, romanticky orientovanému partnerskému vztahu. Podle nich je FWB ideální v tom, že stojí méně energie a práce.

Dalším předmětem zkoumání byla diskuse o tom, že se tito lidé bojí, že na ně okolí bude nahlížet jako na blázny, pokud by promluvili o reálné povaze vztahu, ve kterém se nacházejí.

Třetím tématem bylo představení si situace, kdy „partner“ začne flirtovat s někým jiným. Mnoho z dotázaných uvedlo, že ačkoliv by pociťovali žárlivost, nemohli by ji vyjádřit, protože na to svým způsobem nemají „právo“, když přistoupili na vztah bez závazků.

Poslední téma hovoru reflektovalo, jak jednotlivci záměrně potlačují rozhovory o partnerství, aby udrželi nezávaznou formu vztahu.

Nedostatek komunikace

Na základě zjištění se tedy zdá, že jedním z hlavních problémů FWB vztahu je právě nedostatek komunikace. Znamená to tedy, že všechny takové vztahy jsou odsouzeny k zániku?

Samozřejmě, že ne, píše womenshealthmag.com. Zdá se totiž, že tyto „páry“, pokud si nastaví upřímnou komunikační linku, mohou mít šanci podobný vztah udržet.

Navíc se výzkum prováděl na malé skupině mladých lidí (9 mužů a 16 žen), je tedy možné, že výsledky nemusí platit pro všechny.

Je také pravděpodobné, že ve zmiňovaných vztazích existuje i spousta dalších problémů, které ve výzkumu nebyly identifikovány. Dá se tedy říci, že posílení komunikace, byť i ve vztahu bez závazků, rozhodně není jediná věc, kterou je potřeba zvážit, než započnete vztah založený jen na sexu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám