Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Sex seniorů jako kdyby neexistoval

Právo, Hanka Fifková

Sex starších lidí je v naší společnosti tabu. Pokud si ho náhodou zkusíme představit, má při tom většina z nás přinejmenším rozporuplné pocity. Obvyklé jsou rozpaky, stud nebo dojem nepatřičnosti. Není složité si domyslet, proč tomu tak je. Lidé se s vyobrazením toho, jak se staří lidé milují, prakticky vůbec nesetkávají. Ale ani o něm neslyší. Jako kdyby neexistovalo. Média zajímá zcela odlišné zobrazení sexu. To, které oslavuje mládí, krásu a zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Pokud partneři zvládli všechny nástrahy, které jim život nachystal, a zbyl jim na stará kolena ještě kousek vášně i vzájemné touhy, může být jejich milování krásné. Ilustrační foto

Článek

A tak si dědečky i babičky představujeme v úplně jiných situacích. Jak klábosí na lavičkách v parku, starají se o vnoučata nebo jsou slabí, nemohoucí a odkázaní na pomoc druhých. Jaká je ale realita? Z jednoho z průzkumů, jenž zkoumal intimní život starších lidí, vyplynulo například to, že 26 procent lidí, kteří žijí v domovech pro seniory, vyrušil někdy personál při sexuální aktivitě. Byl z toho samozřejmě v rozpacích. Ve 39 procentech šlo o nesezdané dvojice.

Ale i sami lékaři se ostýchají zeptat seniorů na jejich sexuální život. Na koho se pak mají obrátit dříve narození, když v sexu narazí na nějaký problém? Navíc ani ti, kteří úspěšně sexuálně žijí, o tom většinou nemluví. Jako by se styděli a měli pocit, že sex ke stáří už tak nějak nepatří.

Jsem ráda, že se s mým mužským stále ještě pokoušíme o sex, říká osmdesátiletá žena. I když to pokaždé nedopadne úspěšně. Máme se potom tak nějak radši.

Co vlastně o jejich intimním životě víme? Třeba to, že má řadu nesporných výhod. Starší lidé se už neženou za výkonem jako mladí blázni a víc využívají nekoitální techniky. Mladší generace by si z nich mohly vzít v tomto ohledu příklad.

Potřeba podávat při souloži bezchybný výkon díky dokonale ztopořenému pohlavnímu údu už totiž podrazila nohy mnoha mužům, kteří pak měli problémy s erekcí. Navíc nepřinesla uspokojení jejich ženám, protože většina z nich potřebuje dráždit klitoris, aby prožila orgasmus. Samotná soulož jim obvykle nestačí, byť by byla sebedelší.

Nespornou výhodou sexu ve stáří je určitý nadhled, zkušenost a klidnější tempo. A možná i něco, co bychom mohli shrnout do sloganu: Čím méně sportu, tím více něhy.

Senioři se samozřejmě potýkají i s mnoha potížemi. Muže nejčastěji trápí potíže s erekcí, ženy zase hůř dosahují vzrušení a orgasmu. Jejich sexuální život mohou komplikovat i zcela konkrétní zdravotní problémy. Troufám si ale tvrdit, že většinu dvojic, které spolu prožily mnoho desítek let, tyto problémy neporazí.

Nadhled nad nedokonalostí života

Jen si musí zvyknout na pár věcí: všechno trvá o něco déle a ne vždy se to povede. Jak mi řekla jedna osmdesátnice: „Jsem strašně ráda, že se s mým mužským o sex stále ještě pokoušíme, i když to pokaždé nedopadne úspěšně. Máme se potom tak nějak radši.“

V tom, jak vypadá intimní život ve stáří, se často odráží celá historie konkrétního vztahu. Pokud partneři zvládli všechny nástrahy, které jim život nachystal, a zbyl jim na stará kolena ještě kousek vášně i vzájemné touhy, může být jejich milování dokonce krásné. Nekomplikují si ho malichernostmi, mají nadhled nad nedokonalostí života a dokážou si při sexu projevit všechno, co se o sobě za ty roky dozvěděli a co se navzájem naučili.

Naše společnost nerespektuje příliš intimní život seniorů. Nejsme připraveni o něm mluvit a nechceme si ho ani představovat. Jako kdyby se starý člověk nemohl zamilovávat a prožívat milostně touhy. Všichni známe úsloví o tom, že láska kvete v každém věku. Je hezké, když to platí i pro lásku tělesnou. Tím spíš by bylo fajn, kdyby se s ní starší lidé nemuseli skrývat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám