Hlavní obsah

Zpátky ve hře aneb Naučte se randit v každém věku

Právo, Jana Kantorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznámit se ve středním věku? Tak to je těžké, říkáte si. Skutečnost ale není tak hrozná. Dnešní doba posouvá hranice doslova ve všem a randění není výjimka – může to být zábava i po čtyřicítce. Chcete vědět, jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Poslední statistiky on-line seznamek ukazují, že nejrychleji rostoucím segmentem uživatelů jsou právě ti kolem 40 a 50 let!

Článek

I když vstupujeme do manželství nebo partnerství s ideálem, že je to v dobrém i zlém až do konce života, občas se stane, že nás partner opustí a nechá nás napospas samotě. Když je nám dvacet, snášíme to s přehledem, protože máme celý život před sebou.

Po třicítce už trošku váháme, zda celý proces seznamování a namlouvání znovu zvládneme. Čtyřka na začátku našeho věku obvykle přináší první velkou vztahovou krizi a pochybnosti o uplatnění na trhu lásky. A sebevědomí nám ženám klesá s každým přibývajícím rokem. Mnohdy bezdůvodně – přesto celých 60 % žen po padesátce tvrdí, že partnera ke štěstí nepotřebují a raději zůstanou samy než se znovu zklamat.

Právě ony, a vlastně ženy každého věku, by měly vědět, že to, co nosíme uvnitř, se odráží v partnerství a v navazování vztahů. Pokud v sobě nosíte tragédie, tak ani vztah nebude pohádka se šťastným koncem.

„Každé randění je hlavně o víře v sama sebe. Ať jsme v jakémkoli věku, pracujme na sobě a hlavně učme se zpracovávat minulé nepříjemné zkušenosti a učme se odpouštět. Pokud se ženy dlouhodobě trápí a vztahům nevěří, je načase začít na sobě makat, zbavit se obav a věřit, že všechno se dá změnit,“ říká terapeutka pro mezilidské vztahy Lucie Mucalová. Společně jsme vytvořily seznam tipů, díky kterým můžete uspět na rande v každém věku.

Manuál randění, když je vám…

30+

Ve třiceti máte už nejspíš kariéru rozjetou a zvyky zajeté. Neradíme vám, abyste se změnila od základů, ale zkusit něco nového vám může jedině prospět. Proč nevyužít toho, že právě po třicítce se plně rozvine vaše ženská krása, tělo je stále plné energie a životní zkušenosti vám dodávají větší jistotu.

Možná se bojíte, že vám ujíždí vlak k založení rodiny. Pak je tu další krok – buďte svá, usměvavá a zdravě sebevědomá. Nejdříve musíte mít ráda sama sebe, abyste k sobě mohla někoho natrvalo pustit. „Pracujte na lásce k sobě. Bez sebelásky můžeme přitahovat typ muže, který se také nemusí mít rád, neumí se chovat láskyplně a má mindráky,“ radí Lucie Mucalová.

Jak na to:

Změňte vzorce svého chování: Obcházíte jedno rande za druhým, a přesto to dopadá katastrofálně? Zřejmě opakujete ty samé chyby a hledáte stejné muže. V tom případě radíme vyhledat odborníka, který vám může pomoci tyto vzorce chování změnit.

Muže snů a pro život nejspíš nenajdete v baru: Tam vznikají vztahy na jednu noc. To vám ostatně potvrdí většina mužů. K seznámení je nejlepší vaše oblíbené místo, kam ráda chodíte, kde se věnujete zábavě nebo činnostem, které vás těší… Právě tam můžete narazit na někoho se stejnými zájmy.

Nedělejte zbytečné chyby: Bez ohledu na to, jak moc si přejete někoho potkat, nemusíte chodit na 10 nepovedených rande s muži, kteří vám od začátku nesedí. Buďte vybíravé, naučte se říkat ne a mějte otevřenou mysl i oči.

Nedržte se striktně nějakých rad: Ženské časopisy často zveřejňují zaručené tipy, kterých byste se měla držet, abyste při randění uspěla. To ale opravdu nemusíte. Jste dospělá a jen vy víte, co chcete a kdy se cítíte nejlíp a v bezpečí.

Nesnažte se ho měnit: Když už myslíte, že máte toho správného muže, pak si zapamatujte, že můžete změnit účes nebo se přestěhovat, ale rozhodně nemůžete změnit člověka. Nevstupujte do vztahu s někým, o kom hned od začátku víte, že má chybu, kterou budete chtít změnit.

40+

Pravidla randění se s věkem mění. Jinak by se při hledání partnera měla chovat dvacetiletá dívka bez závazků a jinak žena v nejlepších letech, která už ví, co chce. Ačkoli se starší ženy cítí méněcenné, jejich velkou výhodou jsou životní zkušenosti. „Jde hlavně o sebevědomí. Ženy nad 40 let mnohdy rezignují. Je to škoda, protože jsou to ženy plné krásné moudrosti a nádherné vnitřní i vnější krásy. Jen to samy musí vidět a šířit všude okolo sebe. Věk je jen obyčejné číslo, důležitá je náplň života,“ říká terapeutka.

Jak na to:

Musíte být akční: Jestliže budete sedět doma, koukat na seriály a jen si zoufat, že jste sama, muže svých snů rozhodně nenajdete. Zkuste si někam vyrazit nebo si alespoň založit profil na seznamce.

Nestěžujte si, mluvte o něčem zajímavém: Jste sama, což už ve vašem věku znamená pěknou řádku nemilých zkušeností. Ale potenciálního partnera nejspíš nebude zajímat, jak hrozný byl váš předchozí vztah, ani to, jak roztomilé byly vaše děti nebo jsou vaše kočky. Dívejte se kolem sebe a tak hledejte témata k hovoru. A buďte pozitivní – negativní naladění odpuzuje.

Buďte atraktivní: Nejen mužům, ale hlavně sama sobě ukazujte, že vám záleží na tom, jak vypadáte.

Nelžete okolí ani sama sobě: Jestliže hledáte muže na celý život, pak buďte k mužům, které potkáte, upřímná. Právě díky tomu nejspíš najdete partnera se stejným cílem.

Bavte se: Existuje jedno pravidlo, kterého by se měla držet každá žena: „Jsi tak mladá, na kolik se cítíš.“ A tak se nebojte a randění si užívejte.

50+

Většina českých žen po padesátce svůj boj o lásku vzdává a přestává aktivně hledat. Trendy posledních let ale přitom ukazují, že padesátka je nová třicítka. Přesto vám nebudeme nic nalhávat – potkat toho pravého v této kategorii není zrovna snadná věc. Ale také to není úplně nemožné. „Nevymlouvejte se na věk. Muži mi často říkají, že jejich žena stále naříkala, jak je stará, jak jsou všechny mladé ženy lepší, a proto ženu opustili. Nehledali ale mladší ženu, ale tu, která zná svou hodnotu,“ vysvětluje terapeutka.

Jak na to:

Nedělejte ze sebe někoho jiného: Nesnažte se vypadat jako o generaci mladší žena. Přetvářka nevydrží dlouho, a proto buďte svá bez ohledu na číslo. Pozitivně naladěná žena může být velmi žádaná i v pozdějším věku.

Neshazujte se: Nelitujte se hned na prvním rande. Muži nechtějí hromádku neštěstí, ale čekají klidný přístav, dámu, která se umí problémům postavit. Málokterého muže okouzlí žena v depresi, která si nevěří a není spokojená sama se sebou.

Otevřete se novým možnostem: Právě pro vás nastal ten nejlepší čas reflektovat a učit se z vlastních chyb, které jste udělala v předchozích desetiletích. Pomoci vybalit „zavazadlo z předchozího vztahu“ může i odborník na mezilidské vztahy.

Neperte špinavé prádlo: Prvním a velmi zásadním pravidlem je vynechání otázek typu: A co se stalo s tvým manželstvím? nebo Kolikrát už jsi to po internetu zkoušel? apod. Vyhýbejte se těmto tématům do té doby, dokud se nebudete znát dostatečně dobře.

Budujte sebevědomí: Tahle rada sice nezáleží úplně na věku, ale po padesátce byste si ji měly opakovat mnohem častěji. Existují ženy, které jsou i ve 20 neúspěšné, kdežto sebevědomé a úspěšné dámy i po padesátce muže musejí odhánět…

Reklama

Související články

Šťastné manželství snižuje riziko úmrtí

Jak působí na lidské zdraví šťastný a spokojený vztah? Všichni vědí, že emoce mohou mít na zdraví jak psychický, tak i fyzický vliv, ale dá se vědecky...

Výběr článků

Načítám