Hlavní obsah

Sexuoložka Laura Janáčková: Proč muže lákají různé polohy

Právo, Laura Janáčková

Jednou ze základních věcí, kterou muž očekává od partnerského vztahu, je sex. Představuje si, že ho bude mít dostatek a kdykoliv se mu zachce. Také předpokládá, že partnerka vyhoví jeho přáním, bude ho sexuálně oceňovat a obdivovat. Důležitá pro něj není jen frekvence pohlavních styků, ale i jejich kvalita. Ke kvalitativním ukazatelům sexu patří samozřejmě i patřičná míra aktivity spojená s kreativitou. Projevuje se mimo jiné v nápaditosti a mnohotvárnosti sexuálních poloh.

Foto: Profimedia.cz

Ke kvalitativním ukazatelům sexu patří samozřejmě i patřičná míra aktivity spojená s kreativitou.

Článek

Bývá to právě muž, který iniciuje změny sexuálních pozic v průběhu milování. To má jednoduchou příčinu. Je vizuálně vzrušivý a obrazy, které se mu při sexu nabízejí, zvyšují jeho apetenci, tedy chuť na sex. Ne nadarmo se říká, že muži ve svých fantaziích prožili při milování se ženou téměř vše. Už odpradávna si sdělují své sexuální zážitky, někteří dokonce pojmenovávají a definují různé polohy, rozdělují je a kategorizují.

Příkladem může být třeba indická Kámasútra aneb Poučení o rozkoši. Jsou v ní popsané různé druhy sexuálního spojení, jako třeba sloní zhmoždění, oslí pojímání nebo tygří šounění. Najdete v ní také polohy s dalšími kuriózními názvy: škvíra, svěrák, skřipec a kobylí chvat.

Inspirace z Číny

Ve staré čínské literatuře patří ke klasice spisek nazvaný Záznamy z ložnice. Vedle popisu různých poloh v něm naleznete i jiná důležitá doporučení, například návody na zvětšení malého mužského údu nebo na zmenšení velké vaginy. Jeho autor mužům zdůrazňuje, že je důležité, aby ženy nechali dosáhnout orgasmu při každé souloži.

Polohy popisuje poeticky a precizně, včetně počtu „hlubokých a mělkých strků“, které vedou k nejsilnějšímu prožitku. Jmenují se třeba: Přimknutá cikáda, Králík cucající svou srst nebo Překrývající se rybí šupiny. Ani po stovkách let neztratily nic na své popularitě, podobně jako moderní ekvivalenty našich známých pozic: zezadu, žena sedící na muži tváří od něho a tváří k němu.

Dnešní klasická tabulka sexuálních poloh jich obsahuje 58. Dělí je na ty, které lze využít při orálním nebo análním pohlavním styku, při sexu pro začátečníky, pokročilé, případně pro těhotné, ale také při sexu pro atleticky zdatné jedince. Teoreticky bychom tedy měli být vybaveni víc než dost. Praxe v českých ložnicích však pokulhává.

Které polohy preferujeme?

Agentura STEM/MARK prováděla v roce 2012 v Čechách a na Slovensku průzkum. Z jeho výsledků je patrné, že jasně dominuje pět sexuálních poloh. Misionářská, tedy žena dole na zádech a muž na ní (48 %). Poloviční popularitu má obrácená pozice: žena nahoře, muž dole, tedy na koníčka (24 %). Třetí variantu, kdy muž proniká do ženy zezadu, provozuje podle výzkumu 11 % párů. Na boku se miluje 7 % lidí a vleže zezadu 5 %.

Aktuální výzkum profesora Flegra, předního českého evolučního biologa, upřesňuje ještě navíc preference sexuálních poloh mezi pohlavími. Z předběžných výsledků je patrné, že mužům a ženám vyhovují dvě polohy: misionářská a zezadu. Ta třetí, při které partnerka dráždí ústy mužův penis, je samozřejmě příjemnější pánům. Ženám se podle tohoto výzkumu libí spíš ta čtvrtá, kdy sedí a muž stojí, nebo když sedí tváří tvář k nim. Také preferují orální sex provozovaný vleže.

Na začátku vztahu jsou ženy většinou ochotné v sexu víc experimentovat. Když odezní zamilovanost a narodí se potomci, tato ochota slábne

Obecně tedy můžeme říci, že si víc vychutnávají polohy, ve kterých mají pasivní roli. To jen potvrzuje známou pravdu: potřebují se na svůj orgasmus soustředit, a ne se rozptylovat akrobatickými výkony.

Když se vrátíme k představám mužů, které se týkají aktivních a náruživých sexuálních partnerek nebo milenek, bývají uspokojeny pouze dočasně. Z průzkumu Institutu partnerských vztahů totiž vyplývá, že na začátku intimního soužití jsou ženy většinou aktivnější, kreativnější a ochotné v sexu víc, ale i častěji experimentovat. Když zamilovanost odezní a narodí se potomci, tato ochota slábne. Snižuje se pak frekvence sexuálních hrátek, stejně jako vizuální stimulace mužů, která je doprovází.

A víte, jak to může dopadnout nakonec? Stále častěji se setkávám s páry, které do ordinace přivádí sexuální nesoulad spojený se stresem, únavou a pracovní vyčerpaností. Ty pak často praktikují jenom jedinou polohu. Trefně ji pojmenoval jeden z mých klientů: „na nekrofila“. Ona při ní leží nehybná na boku, a on se za ní snaží, seč může.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám