Hlavní obsah

Jak si udržet zdravý vztah po narození dítěte

Novinky, bok

Narození dítěte může na jedné straně dva lidi ještě více spojit, na straně druhé je ale také může rozdělit. Dítě je najednou středem pozornosti a čas na milostné hrátky s partnerem jednoduše nezbývá. S trochou snahy se ale dá vztah udržet v rovnováze a pohodě i po narození potomka.

Foto: Profimedia.cz

Spokojený vztah lze mít i po narození dítěte.

Článek

Založení rodiny je u mnoha párů dalším logickým krokem v jejich vztahu. Málokdo si ale při těšení na miminko uvědomuje, že jde o opravdu velký zásah do dosavadního života. A to jak v dobrém, tak bohužel i v tom horším významu.

Každá matka bude v několika prvních měsících věnovat veškerou pozornost péči o miminko a čas na partnera si nenajde. Ať už kvůli únavě, nebo jen proto, že na to nebude mít náladu.

A muž, i když bude trpělivý, začne dříve či později podobné chování odsuzovat. I když to možná bude stát zpočátku trošku úsilí, i s novým členem rodiny se dá vše zvládnout.

Server Askmen přinesl několik rad převážně pro muže, jak na to.

Dělejte všechno jako rodina 

Ještě před narozením potomka je dobré myslet na to, že výchova dítěte není o vzájemném střídání. Je to naopak příležitost pro muže i ženu, aby jako pár posílili své pouto a na výchově se podíleli rovným dílem. Chodit na procházky jako rodina, společně pečovat o domácnost, jezdit na společné nákupy. A když je čas a dítě spí, věnovat se jeden druhému.

Buďte spontánní

Je vcelku logické, že se novopečená matka nebude pár dní po porodu vrhat do milostných hrátek s partnerem. To by měl muž chápat. Neměl by jí to vyčítat a do sexu ji nutit. Naopak může ženě koupit květiny, říct jí, že je sexy, dát jí letmou pusu, když půjde okolo. Prostě dělat cokoli, co ženě pomůže cítit se opět přitažlivě.

Udělejte si romantický večer 

Kino, romantická večeře nebo jen schůzka s přáteli. To všechno je po narození dítěte tak nějak odsunuto. Zapomínat by se na to ale rozhodně nemělo.

Možností, jak toho alespoň občas docílit, je celá řada. Chůva, ochotná sousedka, která dítě pohlídá, nebo třeba babička, jde jen o to chtít.

Buďte trpěliví a ochotní 

Při výchově dítěte to v mnoha rodinách vypadá podobně. Sex by se dal popsat jako něco, co se dříve dělalo, ale najednou na to není čas ani nálada. Do vztahu ale určitě patří, jen by měl být partner ochoten akceptovat, že partnerka nebude mít chuť se milovat tak často, jak tomu bývalo před porodem.

Oceňujte jeden druhého 

Nezapomínejte partnerce (i partnerovi) připomínat, jak moc si ho vážíte. Především muži by si měli uvědomit, že výchova dítěte není nic jednoduchého a časově omezeného.

Nezapomínejte na sex 

Jak již bylo řečeno, sex v prvních měsících po porodu asi nebude nic moc, ale určitě by se neměl dlouhodobě ze vztahu vytratit.

Nejen matka, ale i partnerka 

Především muži mají tendenci po porodu ženu stylizovat do role matky a podle toho mění i své chování vůči ní. Neměli by ale zapomínat, že v první řadě to byla jejich partnerka. Je proto dobré ji doceňovat i v dalších ohledech, nejen jako matku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám