Hlavní obsah

Společné usínání může mít velký vliv na kvalitu vztahu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až tři čtvrtiny párů chodí spát odděleně. Nejčastěji je na vině pracovní vytížení, hektický společenský život nebo sledování televize a jiné zábavní elektroniky. Až 75 % párů přiznalo, že chodí do postele každý v rozdílný čas. A většinou to má dopad i na jejich společné soužití.

Foto: Profimedia.cz

Společné usínání může mít údajně vliv na kvalitu vztahu.

Článek

Když se konečně druhý z páru odhodlá, že si půjde lehnout, většinou vzbudí nebo přinejmenším naruší spánek toho, který už spal. Mezi nejčastější důvody, proč spolu partneři neusínají, patří například nakupování on-line, hraní videoher, věnování se dětem nebo rozdílný režim partnerů.

Ovšem výsledky studie ukázaly, že rozdílné spánkové návyky mohou mít na milostný vztah vážné dopady. Více než třetina dotázaných jich uvedla, že se hádají, když je partner probudí nebo vyruší ze spánku, a zlobí se ohledně bezohlednosti druhého.

Někdy je ale rozdíl ukládání se ke spánku mezi partnery tak velký, že tři z deseti těch, kteří chodí spát později, raději spí v jiné místnosti v domácnosti, aby se vyhnuli takovým hádkám a nedorozuměním.

Chceme maximálně využít volného času

Dave Gibson ze společnosti Warren Evans, která studii provedla, říká, že večery jsou nejčastěji jedinou možností, jak si odpočinout po náročném dni. „Chceme uniknout z hektické rutiny, ale často to vede k tomu, že chodíme spát moc pozdě, abychom volný čas co nejvíce využili. Pak se stává to, že chodíme spár jindy než partner, což může vést k hádkám,“ uvedl pro Daily Mail.

Studie zjistila, že 53 % vztahů, které byly podrobeny studii, měly rozdílnou pracovní dobu, která ovlivnila jejich večerní rutiny. Ti, kteří měli ve vztahu časté spory kvůli rozdílným spacím návykům, přiznali, že je nejvíce mrzí právě nepřítomnost partnera a to, že neusínají spolu.

Neumíme „vypnout”

Studie ukázala, že více než třetina lidí spí méně než šest hodin, přičemž doporučených je alespoň sedm a maximálně devět hodin spánku denně. 66 % lidí přiznalo, že je to právě rozdílný spánkový návyk, co jim narušuje spánek. „Náš moderní životní styl s dlouhou pracovní dobou a používáním moderních technologií, a to i před spaním, způsobují, že mnoho lidí má pak problém 'vypnout' a jít spát.“

Podle něj bychom měli před spaním relaxovat a postupně se připravit na to, že se budeme ukládat ke spánku. K tomu je zapotřebí snížit příjem kofeinu, vyhnout se sledování televize, práci na počítači, ale omezit i aktivitu na mobilních telefonech, a to alespoň hodinu před spaním. „Krátké meditace před spaním mohou mít velký vliv na kvalitu spánku i na to, že usnete daleko snadněji,“ dodává Gibson.

Reklama

Výběr článků

Načítám