Hlavní obsah

S novými seznamovacími aplikacemi vzrostl výskyt pohlavních nemocí

Novinky, ema

Uspěchaná doba si žádá zoufalé činy. I tak si lze vysvětlit stále vzrůstající počet seznamovacích portálů a v poslední době také velmi moderních seznamovacích aplikací. Ty si stačí nainstalovat do chytrého telefonu a pomocí několika kliků si smluvit schůzku.

Foto: Profimedia.cz

Neuváženost, chtíč a absence ochrany. I díky tomu v poslední době stoupá počet nakažených pohlavně přenosnými chorobami.

Článek

Se stále rostoucím trendem svobodných žen toužících po kariéře a stejně tak i mužů, kteří se cítí příliš mladí na to, aby založili rodinu, stoupá počet seznamovacích portálů. Ačkoliv někdo touží po lásce a věří, že si ji na podobné stránce najde, jiný doufá, že najde zábavu na jednu noc.

Před takovým rizikovým chováním ale varují zdravotní experti a říkají, že kvůli těmto sociálním médiím se uskutečňuje stále více anonymních sexuálních setkání spojených s alkoholem, kdy opadají zábrany. Důrazně varují, aby lidé nepokoušeli osud a vždy používali ochranu. Mít totiž sex s někým, kdo se sice nezdá, avšak preferuje tento způsob života, a navíc nepoužívá ochranu, zvyšuje riziko přenosu pohlavních chorob. A nemusí to být vždy nemoc smrtelná.

Nárůst pohlavních nemocí kopíruje trend

Ministerstvo zdravotnictví na Rhode Islandu ukázalo data z let 2013 a 2014. Případy syfilitidy se zvýšily o 79 %, kapavky o 30 % a HIV téměř o 33 %. „Tyto údaje vydávají jasný signál, že i přes pokročilou moderní dobu a snížení výskytu pohlavních chorob, je riziko stále vysoké,“ řekla ředitelka odboru Nicole Alexander-Scottová pro Daily Mail a dodala, že nárůst pohlavních nemocí jasně kopíruje současný trend.

Stejně jako v minulých letech se tyto nemoci stále více vyskytují mezi gayi a bisexuálními muži daleko častěji než mezi heterosexuály. Mají také více dopadů na afroameričany, hispánce a mladé lidi začínající žít sexuálním životem.

„Seznamovací aplikace dávají lidem daleko více příležitostí k seznámení s potencionálním partnerem než kdy jindy. Ale je důležité, aby lidé mysleli na bezpečný sex a aby chránili nejen sebe, ale i své partnery,“ řekla doktorka Rosemary Gillespiová, generální ředitelka charitativní organizace Terrence Higgins Trust, která se zabývá prevencí, osvětou a prací s lidmi s virem HIV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám