Hlavní obsah

Sliby do společného života, kterých by se měli partneři držet

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při uzavírání sňatku si dva lidé slibují věrnost, lásku a oddanost v dobrém i ve zlém. Jenže jakmile dojde opravdu na něco zlého, stále více lidí místo řešení problému rovnou utíká z manželství. Sliby jsou najednou ty tam. Narazit tak na pár, který oslavil třeba 30. výročí svatby, je opravdu raritou. Jaké sliby lidé nejčastěji porušují?

Foto: Profimedia.cz

Manželství není jen o stvrzení vzájemné lásky, ale i slibem být jeden druhému po boku v dobrém i ve zlém, ve zdraví i nemoci, v mládí i stáří.

Článek

Spojení 'dokud nás smrt nerozdělí' časem pozměnilo svůj význam a spíše se přetransformovalo do podoby 'dokud nás to nepřestane bavit'. Ze závazku k životu s partnerem v dobrém i ve zlém zůstalo akceptovatelné spíš jen to dobré.

Podle vyjádření odborníků může být hlavní zádrhel v tom, že lidé si jsou stále méně vědomi, co to je vlastně za odpovědnost vstoupit do manželství. Podle mnohých jde o potvrzení lásky k druhému člověku, ale příslib do budoucna zůstat s partnerem navždy a za všech okolností už v tom vidí jen málokdo.

Když si dva lidé slibují věrnost a oddanost v manželství, co všechno spolu s tím souvisí? Na to se snažili najít odpovědi na serveru yourtango.

Držet spolu ve zlých časech 

Jedním z nejčastějších důvodů rozpadu manželství bývá fakt, že spolu lidé neumí držet pohromadě, když jde opravdu do tuhého. Když je všechno růžové a v pořádku, vypadají, že zvládnou všechno. Jakmile ale nastane zádrhel, teprve tehdy se ukáže, jak silné pouto mezi nimi opravdu je. A o tom je pravá láska a partnerství.

My na prvním místě 

Dalším z velkých zádrhelů a popudů k rozvodu bývá fakt, že mnozí lidé upřednostňují vlastní kariéru a úspěch před manželstvím jako takovým.

Plnit si kariérní sny je krásné a chvályhodné, když ale nemáte vedle sebe někoho, s kým se můžete o své úspěchy podělit, není to ono.

Z lásky se nesmí stát samozřejmost 

Dalším z neduhů v dlouhodobějších vztazích bývá nedostatek vděčnosti vůči druhému. Chování partnera se stává postupem času samozřejmostí. S tím se postupně vytrácí i slova díků, pochopení, uznání, pochvaly.

Jakmile ale někoho začnete brát ve vztahu jako samozřejmost, je založeno na velký problém. Nikdo nechce být tím, s kým se automaticky počítá.

Uchováme si vlastní identitu

V každém zdravém vztahu jsou dva lidé, kteří se milují a respektují jeden druhého. Jakmile se jeden z nich začne měnit podle požadavků toho druhého, nebude to dělat dobrotu. Vzdát se kvůli lásce partnera svých oblíbených zálib, koníčků a snů může přinést v delším horizontu pouze nespokojenost, zklamání a frustraci z vlastního života.

Pro děti to nejlepší 

Dříve nebo později se v téměř každém partnerském svazku objeví otázka založení rodiny. Člověk se může snažit, jak chce, přečíst veškerou potřebnou literaturu, a stejně se někdy objeví situace, které nebudou mít jednoznačné řešení. A v tu chvíli je potřeba jednat podle nejlepších možností a v zájmu dítěte. To vždy na prvním místě.

Ne každý člověk je ale na rodičovství skutečně připraven, i když se na vlastního potomka velmi těší. Právě proto by při výchově měli partneři vždy držet pohromadě.

Vždy tě budu akceptovat a milovat 

Každý člověk má nějaké chyby nebo nedokonalosti, které na sobě chce změnit. Je potřebné si to především v manželství uvědomovat o to více. Neočekávat, že partner bude za každých okolností dokonalý, naopak umět ocenit jeho snahu a také akceptovat, když se něco nepovede.

Spolu až do konce 

Jakkoli to může znít až děsivě, je to přeci jen popis toho, co si dva lidé při vstupu do manželství slibují (a mnozí v to i věří). Sdílet spolu romantické a krásné chvíle plné lásky, ale i různé krize a neduhy, včetně stárnutí a případných nemocí.

Jde jednoduše o závazek, který člověk přijal - jde o manželství. Sdílet spolu budoucnost, ať přinese cokoli, a moci se spolehnout na toho druhého, že bude vždy po našem boku. A proč by tam měl být? Protože to jednoduše slíbil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám