Hlavní obsah

Co šťastné páry nikdy nedělají

Novinky, das

Žít ve spokojeném partnerském vztahu není jen o štěstí, ale především o neustálé práci na něm. Nezabřednout do stereotypu, neustále si dělat vzájemně radost, mluvit spolu a utvořit si dobré společné návyky vycházející se vzájemného respektu a úcty. Podívejte se s námi, co šťastné páry nikdy nedělají.

Foto: Profimedia.cz

Žít ve šťastném partnerském vztahu není jen o štěstí.

Článek

1. Nestěžují si přátelům a rodině

Zapojovat do vztahových problémů přátele a rodinu není vždy ku prospěchu. Partneři by měli v první řadě věci řešit mezi sebou. Názory od okolí mohou být značně zkreslené a mnohdy nepravdivé. Místo pomoci si pak můžete jen uškodit.

2. Nesrovnávají se s druhými 

Srovnávat se s jinými páry je naprosto nesmyslné a ve své podstatě i nespravedlivé. Tak jako každý jedinec je originál, tak i vztahy mohou být různé a přitom všechny dobré. Sice se vám může zdát, že druhý pár má lepší vztah než vy, ale uvědomte si, že vidíte jen to, co mnohdy lidé chtějí, abyste viděli. V reálném soukromí tento vztah nemusí vůbec fungovat. Jednoduše tráva není vždy zelenější na druhé straně plotu, i když to tak na první pohled vypadá.

3. Nehrají si na oběti

Šťastné páry přebírají odpovědnost za své pocity a svou roli ve vztahu. Nikdy se vzájemně neobviňují ze svých problémů. Ptají se jeden druhého, co potřebují, dělají si radosti, vzájemně se respektují, ale nikdy se neutápějí v sebelítosti a neobviňují toho druhého ze své neutěšené situace.

4. Neberou se příliš vážně

Umět se sami sobě zasmát a bavit se. I tak jednoduše může znít recept na harmonický vztah. I když vám život hází klacky pod nohy, je důležité nepodléhat skepsi, získat nadhled a radovat se z maličkostí.

5. Vzájemně se nekritizují

I když jsou naštvaní, nepodléhají okamžitým emocím a snaží se své potřeby sdělit citlivým způsobem. Kritizovat druhé je snadné, ale je důležité vždy začít u sebe. Pokud partner dělá něco, co se vám nelíbí, snažte se mu to říct vždy v klidu a s notnou dávkou sebereflexe.

6. Neignorují své finance

Finanční tíseň vyvíjí tlak na manželství, proto je důležité nenechat finanční záležitosti jen na jednom, ale společně minimálně plánovat větší nákupy a další finančně náročnější záležitosti.

7. Nesnaží se číst si myšlenky

Říkat si nahlas vzájemné potřeby a pocity by mělo být ve všech manželstvích samozřejmostí. Čekat, až druhý tyto věci sám vycítí, je hloupost, protože i kdyby tomu tak bylo, tak v konečném důsledku málokdy takový čin splní očekávání. Proto nedostává-li se vám od druhého pozornosti, kterou potřebujete, řekněte mu to.

8. Nejsou posedlí svou rolí

Rozdělovat si nejrůznější úkoly na čistě mužské a ženské sice může fungovat, ale mnohem lepší je, když se úkoly rozdělují na základě časových možností a také individuálních schopností. Očekávat za každou cenu večeři od ženy, která musí být až do večera v práci, je stejně nesmyslné jako čekat s přeplněným košem na manžela.

9. Kašlou na filmové vzory

Inspirovat se filmovými vztahy je prostě cesta do pekel. Reálný život je jiný a snaha chovat se stejně jako ve filmu tak nikdy nebude fungovat.

10. Nikdo nikomu nevelí

Věta, kdo je tady velitel, možná platí na cvičišti, ale už ne v domácnosti. Partneři by si měli uvědomit, že jsou sice na jedné lodi, ale na rozdíl od tohoto plavidla nepotřebují k přežití velitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám