Hlavní obsah

Jak se zbavit závislosti na nakupování

Právo, Ivana Prudičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic se neděje, říkáte si po hádce s partnerem, který objevil další kabelku ve skříni. Mám to pod kontrolou, ubezpečujete se a jen pro jistotu kopnete nový pár lodiček pod postel. Konečný zůstatek na účtu už raději nechcete vidět a k večeři chystáte opět topinky, abyste trochu ušetřila. Nastal čas pohlédnout pravdě do očí a něco změnit! Tedy pokud již za dveřmi nestojí exekutor…

Foto: Profimedia.cz

Své utrácení můžete nasměrovat jinam. Třeba k mnoha potřebným, kterým pořízením něčeho smysluplného alespoň maličko zlepšíte jejich osud!

Článek

Závislostí na nakupování trpí podle nejnovějších výzkumů téměř 39 % žen. A týkat se může daleko většího procenta, protože mnohé z nás si svůj problém zatím vůbec neuvědomují, a tudíž ani neřeší.

Takzvaný shopping je fenoménem dneška a stává se, dodejme, že nejen pro ženy, stylem života. Často celé rodiny tráví svůj volný čas v nákupních centrech, jež jejich projektanti právě pro takový účel stvořili - je tak snadné tady „chvíli“ brouzdat po obchodech, bavit se, jíst…

Půjdeme odpoledne nakupovat? Láká vás kamarádka a vy už se od rána těšíte na nekonečné hodiny vybírání, zkoušení… A co teprve ty případné úlovky! Akcičky, slevičky, tři za cenu dvou. Kdo by odolal! A to je právě to. Jsou totiž chvíle, a dokonce celá období v životě, kdy odolat musí umět každý.

Pokud tušíte, že právě s tím máte problém, shrnuli jsme pro vás pár základních rad odborníků, jak se své závislosti na nakupování můžete zbavit. A žádný strach, určitě vás nechceme nabádat, abyste oprášily deset let „nové“ modely a obchodům se obloukem vyhnuly…

Změňte životní styl

Samozřejmě že zaběhnutý životní rytmus nezměníte ze dne na den. Nakupování milujete a stalo se pro vás drogou. Pokud si tuto skutečnost přiznáte, jste na nejlepší cestě ke změně.

Na rozdíl od alkoholiků si ale neodpírejte svoje potěšení šokově a hned. Ošklivá slůvka jako nesmím nebo musím raději ani nevyslovujte. Soustřeďte se jen na to, co je vhodnější, lepší, zdravější. Snazší bude omezovat nákupy pozvolna a opatrně.

Pro začátek bude stačit, když se vzdáte něčeho drahého a jako náplast si pořídíte pár opravdu levných maličkostí. Partner bude nadšený, že jste neutratila celou výplatu za luxusní kabelku. Jistě ocení, že jste si pořídila jen její levnější kopii a do ní přidala pár kosmetických přípravků a hezký šáteček na krk! Pokud jste ještě odvážnější, vyrazte za nákupy na tržnici a naplňte košík zeleninou. Než dopravíte pár kilo vitamínů domů, přejde vás na další procházku po obchoďáku jistě chuť i energie.

Životní styl můžete měnit i pasivně - dokonce téměř virtuálně. Sledování hororů, jež se odehrávají v nákupních střediscích, četba knih o zkrachovalých boháčích nyní pobývajících pod mostem nebo stolní hra monopoly vám pomohou překonat akutní chuť k impulzivnímu utrácení. Ostatně - při hře se neobejdete bez spoluhráčů. A za takové trávení volného času s rodinou nebo přáteli vám dá každý psycholog jedničku.

Najděte si koníčka

Sport, zájem o něco nového, přitažlivějšího, než je bloumání po obchodech a prohlížení výkladních skříní, je pro vás to pravé. Jako každý závislák byste se i vy měla vyvarovat pobytu v pro vás nebezpečném prostředí. V místech, která vás budou svádět vůní peněz a novoty, blikajícími světly, tlumenou hudbou a mnohoslibnými úsměvy vyškolených prodavaček.

Je zřejmé, že nový druh zábavy, zájmu a rozptýlení by se měl diametrálně lišit od toho starého. Nejlepší variantou bude jakákoli činnost spojená s pobytem v přírodě, kde vás čerstvý vzduch a pohyb dostanou do co největší vzdálenosti od jakéhokoli nákupního centra.

Že se vám nechce běhat, cvičit ani kochat se přírodou? Pořiďte si pejska! Zahrne vás bezpodmínečnou láskou, kterou nyní zoufale potřebujete. Bude vás poslouchat na slovo a nebude odmlouvat. Jeho obdivné pohledy vám dodají sebedůvěru a nutnost pravidelných procházek zase ztracenou formu.

A co je nejlepší? K jeho venčení nepotřebujete nic nového. Plně postačí jedna z bundiček, kterou jste nedávno, hned v trojím provedení, pořídila ve výprodeji. Ušetříte i za kadeřníka, až budete s čepicí na hlavě s novým miláčkem už poněkolikáté obíhat v dešti místní parčík.

A nejlepší zpráva na konec: nejhezčí a nejvděčnější pejsky mají u vás v útulku. A zadarmo.

Cvičte sebekázeň

Změny nebudou trvalé, pokud se sama neodhodláte k testu své pevné vůle a nově vytvořených zdravějších návyků. Pro začátek doporučujeme nechat doma, nejlépe v trezoru, veškerou hotovost, platební karty a zlaté šperky.

Do kapsy vložte jen pár drobných a vypravte se za dobrodružstvím do džungle nástrah, kde vás nové modely i ceny atakují nebývalou silou. Kup si mě! Zasloužíš si to! Nebuď na sebe tak přísná! Slyšíte pokušitelský hlas svého horšího já a už už chcete podlehnout. Jenže ouha. Zachrání vás platební neschopnost. Pár kovových mincí stačí sotva na malou kávu v místní kavárně. Ale vyhrála jste v prvním kole boje se závislostí na nakupování. Blahopřejeme!

Bohužel, k úplnému vítězství je stále ještě daleko. Tak jako o alkoholikovi se s jistotou nedá nikdy říct, že je vyléčený, ani za shoppaholika, jak zní odborný název vaší závislosti, nikdo ruku do ohně nestrčí. Kontrolovat se musíte stále, s tím nic nenaděláte.

Odměňte se jinak a lépe

Ženy prý tak rády nakupují, aby si nahradily chybějící lásku, něhu a porozumění. Frustraci z pocitu nepochopení nebo osamění zas údajně kompenzují pojídáním sladkostí, dlouhými telefonáty, kouřením nebo četbou soft porna pro hospodyňky. Vy k těmto zoufalkyním rozhodně nepatříte. Podívala jste se pravdě do očí a změnila svůj život k lepšímu.

Omezila jste výdaje, darovala domov němé tváři, jedno, zda pejskovi, želvě nebo alespoň toulavé kočce. Jste na nejlepší cestě k vítězství, které můžete stvrdit dalším krokem, příjemnějším, než byly všechny předchozí. Smíte se obdarovat, odměnit, prostě si něco nadělit.

Vaší odměnou nechť se stane zážitek nebo nějaká nová zkušenost. Něco netradičního, co za peníze koupit nelze, pořizovací náklady minimální. Možná vás až do dnešního dne nenapadlo, o co všechno vás nakupovací vášeň připravila.

Ochudila vás nejen o spoustu peněz, které se daly využít mnohem lépe a účelněji. Obrala vás i o pohodlí a svobodu a nejhorší je, že vás připravila o drahocenný čas, který jste mohla strávit společně s partnerem a dětmi, přáteli nebo rodiči.

A tak nastal čas na nápravu. Noční výlet a východ slunce, spaní pod širákem, jízda vlakem neznámo kam, oběd na louce nebo jen pyžámkový den strávený poleháváním a maratón pohádek k tomu. To všechno jsou zážitky, na které budete vzpomínat dlouho a s radostí.

Nic si neodpírejte

Každý tlak vyvolá protitlak, každý zákaz odpor a touhu ho porušit. Pokud jste si sama sebou jistá, přestaňte si cokoli zakazovat a klidně se do nějakého nákupního centra či obchůdku vydejte i s penězi. Něco nového a moderního už jistě po tom dlouhém půstu potřebujete.

Že vás to vůbec neláká? Že raději půjdete přesazovat na zahradu kytičky nebo si zaplavat či zacvičit? Nenechte se svést k opačnému extrému. Šedé, špatně oblečené myšky šetřilky do světa žádnou díru neudělají a obdivu za svoji ušlechtilost se také nedočkají.

Proto vzhůru za nákupy! Jen, čistě pro jistotu, poproste partnera o doprovod. To aby vás vytrhl z hypnotického stavu bažení, které by se po měsících abstinence mohlo dostavit. Doma mu za odměnu předveďte novou, výhodně zakoupenou noční košilku, případně kuchyňskou zástěrku nebo cyklistický obleček. Fantazii se meze nekladou. Vaše snaha a dobrá vůle budou jistě oceněny!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám