Hlavní obsah

Gentlemanství se u nás příliš nenosí, potvrzuje průzkum

Novinky, das

Charakteristické rysy pravých gentlemanů, jako jsou úcta k ženám, slušnost a čestnost, kolem sebe ve společnosti vnímá pouze 36 % Čechů. Za největší viníky tohoto stavu jsou dle průzkumu agentury Native PR a SC&C považovány nedostatečné vzory v rodině, rychlé a hektické tempo dnešní doby a také emancipované ženy, které svým mužům vysloveně brání se gentlemansky projevovat.

Foto: Profimedia.cz

V rodinách dnes chybí mužský vzor gentlemana.

Článek

„Gentleman je komplexní pojem. Zahrnuje společenské chování, zdvořilost, galantnost, eleganci v oblékání, společenské postavení, respekt okolí. Většina těchto atributů vzala za své, proto se pojem dříve tak jasně definovaný rozpadá. Z ulic měst mizí elegance, podle které jste gentlemana poznali z dálky, místo plášťů se nosí péřovky, místo aktovek batohy,“ uvádí Ladislav Špaček, česká ikona gentlemanství a konzultant v oboru etikety a komunikace.

Není tedy divu, že se pomalu i pojem gentlemanství u dnešní populace vytrácí. Samozřejmě svou roli zde sehrává i rodina a výchova. Což potvrdil i průzkum, z něhož jasně vyplynulo, že v rodinách dnes chybí mužský vzor gentlemana, který by tyto hodnoty předával budoucím generacím. Svou roli sehrává také rychlé tempo dnešní doby či vliv západní kultury postavený na konzumu a moci.

Za úbytkem gentlemanů mohou stát i rozdílné pohledy mužů a žen na celou problematiku. Zatímco více jak třetina mužů je přesvědčena, že jim k tomuto chování nedávají ženy dostatek prostoru, většina žen tvrdí, že tento prostor poskytuje, ale muži se jako gentlemani stejně nechovají.

Vzory v minulosti

Češi kromě jiného byli také dotazováni na konkrétní osobnosti s rysy gentlemana z historie i současnosti. Podle odborníků bylo doslova tristní, že téměř polovina dotazovaných si nedokázala vybavit vůbec nikoho.

Ze zbytku odpovědí pak byly nejčastěji zmiňované osobnosti jako Oldřich Nový (16 %), T. G. Masaryk (12 %)  a prezident Václav Havel (2 %).

Co se týče současnosti, s 11 % zvítězil mistr etikety Ladislav Špaček, desetina dotazovaných pak vsadila na moderátora Marka Ebena a 5 % hlasů získal Karel Gott.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám