Hlavní obsah

Co bychom měli vědět o sexu

Novinky, bok

Sex více či méně patří k životu. A přestože není milostný život vždy ideální a podle představ, k poradě s odborníkem se odhodlá jen málokdo. Přitom by se člověk mohl dozvědět spoustu užitečných věcí, které by kvalitu jeho milostného života možná zlepšily.

Foto: Profimedia.cz

Spokojenost v milostném životě není určena jen fyzickými prožitky, ale i psychickým potěšením.

Článek

Zatímco pomoc některých odborníků lidé vyhledávají pravidelně, konzultace se sexuologem nepatří zrovna k oblíbeným. A je jedno, zda si chce člověk promluvit jen o svém rozpoložení ohledně milostného života, nebo řešit vážnější zdravotní komplikace.

Přitom sami sexuologové nabádají, aby se lidé nebáli s nimi hovořit. Už jen vzhledem k tomu, že sex je pro vztah důležitý, a mnohé problémy kolem něj se netýkají jen výkonu v posteli jako takového.

Server Women´s Health magazine přinesl přehled několika faktů, která by měli podle odborníků v rámci zkvalitnění milostného života lidé vědět.

Sex není vždy perfektní 

„Lidé mají tendenci se domnívat, že s dobrým partnerem se jako mávnutím proutku všechno promění a bude dokonalé. Nedokonalosti zmizí, a všichni budou vědět, co si se svým tělem počít. Tak to ale není,” vysvětluje sexuoložka a vztahová expertka Logan Levkoffová.

Sex by podle jejích slov měl být hlavně zábavný a hravý, a ne svazovaný pravidly a očekáváním dokonalosti. I malé okamžiky naprostého štěstí a pohody jsou tím, co lidi spojuje. „Lepší než dokonalý orgasmus je mít na mysli chvíle, kdy jste byli v posteli s partnerem dokonale uvolnění a spokojení,” dodává.

Vlastní pojetí vášně 

Kdo na to ještě nepřišel, měl by vědět, že reálný milostný život není vůbec naplněn tou nekonečnou vášní, která vytryskne u obou lidí najednou, jak to vídáme ve filmech. Bohužel mnohé ženy přesně to od života a vztahu očekávají, tvrdí sexuoložka Brandy Englerová.

Přitom svou vlastní vášeň často ukrývají v sobě. Ta reálná nespočívá v okamžitém výbuchu extáze, například jen při pohledu na partnera, ale v malých okamžicích a chvilkách spokojenosti, které spolu dvojice sdílí.

Zkušenosti nejsou k dokonalosti potřeba 

Skvělým milencem může být i člověk, který měl třeba jen jeden dřívější vztah. „Neexistuje pravidlo, že více zkušeností má za následek i větší zkušenost v sexu. To, co bylo dříve, je minulostí. Důležité je užívat si aktuální společné okamžiky a sex takový, jaký je,” vysvětlila Levkoffová.

Poznání vlastní sexuality

Základní chybou, co se sexuální spokojenosti týče, je zjištění, že mnozí lidé o sexu přemýšlejí pouze tehdy, když mají aktivní milostný život. „Lidé o své vlastní sexualitě začínají vážněji uvažovat až ve chvílích, kdy se vyskytne nějaký problém nebo obavy,” potvrdila z vlastní praxe Levkoffová.

„Teprve když něco chtějí, mnohdy vlastně teprve zjišťují, co je uspokojuje. Každý člověk by si měl udělat čas a objevit, co se mu líbí a co ho vzrušuje,” dodala.

Nebát se změny

„Chcete zkusit v posteli něco nového? Pak se nikdy nebojte zeptat nebo to navrhnout. Při vlastní praxi se často setkávám s rozpačitými ženami, které trápí otázky, zda je to sexy nebo zda to bude fungovat. Strach jim tak brání ve vlastním projevení,” vysvětlila Englerová.

Když se člověku něco líbí, je to jeho součást, kterou by neměl nikdy popírat.

Bolestivý sex je běžný - ale nemusí být 

Především ženy po porodu trápí nejen jejich tělesné změny, ale i bolestivost při sexu, kterou dříve nepoznaly.

„Tělesné změny mohou přinést určité nepohodlí, které se ale dají odstranit. K dispozici jsou lubrikanty, případně ochota začít po porodu se sexem opatrně, bez nátlaku a užívat si z počátku to, co je ženě příjemné,” uvedla Debby Herbenicková, vědkyně na Indiana University.

„Pokud je sex bolestivý a žena si ho neužívá, je na místě kontaktovat gynekologa. Za problémy a bolestivostí může stát i celá řada dalších faktorů - kožní změny nebo nízká hladina hormonů,” vysvětlila.

Nejdůležitější věc v sexu - buďte otevření 

Především muži u svých partnerek podle mnoha zjištění postrádají jednu základní věc, která může vést k následné nespokojenosti při sexu - otevřenost. Vědí, že se partnerce nelíbí to nebo ono, ale netuší proč. Ženy takové věci málokdy říkají.

Přitom vzájemná otevřenost ohledně toho, co muži i ženy chtějí nebo naopak nechtějí, je v sexu tím základním důležitým bodem, od kterého se následně odvíjí schopnost užívat si společné milostné okamžiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Když z manželství vymizí intimní chvilky

Manželství bez sexu? Asi ne úplně ideální představa. Jenomže jak už to tak postupem času bývá, bohužel se intimní chvilky u některých párů postupně vytrácejí.

Přírodní látky, které zvyšují vášeň

Jak podnítit partnerovu vášeň? V první řadě pomůže dráždivé spodní prádlo nebo jiné známé triky. Jenomže co když už nic nezabírá? Zkuste se spolehnout na...

Výběr článků

Načítám