Hlavní obsah

Sexuoložka Laura Janáčková: Chtějí být Popelkami, ale žijí život Dory

Právo, Laura Janáčková

Naše generace je odkojena pohádkami, které nás provázely dětstvím. Téměř každá z nás žen chtěla být princeznou, na niž čeká princ, aby ji vysvobodil z šedi všedního dne a odvedl si ji na zámek. I později jsme si přály být vysvobozeny, když jsme si vybíraly partnery. Toužily jsme po švarném, silném a bohatém princi. Touha většiny žen, žít v pohádkovém světě až do konce života, přetrvává někde hluboko v nás. Denně se s ní setkávám ve své ordinaci. Ženy si přejí být Popelkami, ale žijí život její sestry Dory.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Laura Janáčková

Článek

Odpovězme si upřímně: „Jsme opravdu jemné, pokorné, něžné, pečlivé, poslušné, ohleduplné, bezmocné, citově založené, empatické a milovnice dětí? Jsme také náladové, nelogické, nerozhodné a nesamostatné? A nejen to, jsme i dráždivé parádnice, plné porozumění a toužící po jistotě?” Tohle všechno jsou vlastnosti princezen, které odpradávna odpovídají feminnímu, tedy typicky ženskému chování.

Vztah Sněhurky k mužům je očima dnešních feministek docela katastrofický.

Z pohledu dnešní doby už nás Sněhurka nemůže zklamat dokonalým vzhledem, ale spíše svým chováním. Emancipace nám vtlouká trochu jiné zásady. Očima dnešních feministek je asi úplně nejhorší rozporuplný vztah Sněhurky k mužům.

V chaloupce za trpaslíky vše oddřela, ale nebavila se s nimi jako s partnery. Pečovala o ně a zároveň jim přikazovala, co mají udělat a manipulovala s nimi. Také ve vztahu k princi dělala vše špatně. Nebyla aktivní, nenadbíhala mu a nevnucovala se, ale ani se nepředváděla. Pouze se procházela a prozpěvovala si, že ji potká krásný princ. Popelka na tom není z pohledu dnešní doby o moc líp. Submisivní, poslušná, chápající, nerozhodná, a když si má něco přát, chce jenom tři oříšky.

Dnešek, dámy a pánové, vychovává Dory. Tahle sestra Popelky, sice nemá dokonalou postavu, ale přesně ví, co chce a je aktivní. Umí perfektně zorganizovat a rozdělit práci. V domácnosti i jinde. A nakonec, když jde o vše, nezaváhá ani před drobnou chirurgickou úpravou chodidla, aby získala svého vytouženého.

I Walt Disney musel nahradit Popelku hrdou, nezávislou a samostatnou indiánskou princeznou Pocahontas

Že by starým pohádkám odzvonilo a pojem ženství změnil obsah? Na to nám pravdivě odpoví až čas. V každém případě dochází v moderních pohádkách k zásadnímu posunu. Hrdinkami jsou bojovnice, ženy, které se radují ze zdolávání překážek. Často v sobě mají odvahu, agresivitu, nezávislost, tvrdost, necitlivost, iniciativnost, rozhodnost, ctižádost, vůdčí sklony, panovačnost a mnohostrannost.

Proto Walt Disney musel nahradit Popelku hrdou, nezávislou a samostatnou indiánskou princeznou Pocahontas. A proto dnes přišla na řadu Katniss z filmu Hunger Games. Má vlastnosti bojovnice z divočiny a zdatné revolucionářky. Ale to zdaleka není jediný vzor ze současných romantických pohádek pro dospělé ženy. Další z nich ztělesňuje hrdinka erotického bestselleru Padesát odstínů šedi, s roubíkem v puse, svorkami na bradavkách a rozporkou, která jí roztahuje nohy.

Sečteno a podtrženo, nové vzory a nové ženy tady máme! Chybí však muži, kteří by s nimi chtěli budovat dlouhodobý trvalý vztah i v reálném životě.

Reklama

Související články

Moderní seznamování aneb pravidla randění

Seznamování s novým partnerem je krásným okamžikem plným očekávání, stejně tak ale i obdobím nervozity a stresu. V čem jít na první rande, kdy je vhodná doba...

Výběr článků

Načítám