Hlavní obsah

Riziko nevěry ohrožuje vztah nejvíce před významnými věkovými přechody

Novinky, bok

Nevěra je součástí vztahů odjakživa. Byly časy, kdy se o ní nemluvilo, v současné době je brána jako něco, co se jednoduše může stát. Potkat může každého a rozhodně neplatí, že je pravděpodobnější se s ní setkat spíše v krátkých a nepříliš vážných vztazích. Převrátit naruby může i dlouhodobý svazek.

Foto: Profimedia.cz

Nevěra může být strašákem i v dlouhodobém vztahu. Nejčastěji pak před nějakým významným věkovým předělem, kdy lidé často bilancují.

Článek

Na téma nevěry byla během posledních let publikována celá řada studií. Jak se jí vyhnout, jak poznat, když partner či partnerka zahýbá atd. Další podobný průzkum v řadě byl uveřejněn koncem minulého roku.

Odborníci se v tomto případě zaměřili na zjištění, kdy a za jakých okolností hrozí nevěra nejčastěji. Specificky zda a jak často se vyskytuje v dlouhodobějších vztazích.

Při svých průzkumech zjistili, že i v dlouhodobějších vztazích riziko nevěry existuje, především pak v období zhruba rok před významnými věkovými přechody (29, 39, 49 let atd.), cituje z výsledků průzkumu server Foxnews.

Jak následně odborníci vysvětlili, může to být spojováno s tím, že s blížícími se věkovými milníky mají lidé tendence rekapitulovat, co se jim v dosavadním životě povedlo, nepovedlo nebo čeho by chtěli dosáhnout. Čím více nesplněných snů, tím větší prý může být i riziko nevěry.

Velké životní změny 

Odborníci v rámci průzkumu spolupracovali i s jednou online seznamovací agenturou, která se podle některých tvrzení specifikuje především na nabídku krátkých a nezávazných známostí.

K dispozici měli všeobecné informace od téměř osmi miliónů mužů po celém světě, kteří se na této seznamce registrovali. Údaje, které díky tomu zjistili, byly spolu s dalšími výzkumy ohledně velkých životních změn v lidském životě uveřejněny koncem roku 2014 v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Z dat jasně vyplynulo, že nejvíce mužů (950 tisíc), kteří hledali nějaké to povyražení, bylo právě ve věku 29, 39 či starší, ale všichni zhruba rok před významným životním jubileem. Jejich „seznamovací” úspěšnost přitom byla daleko vyšší, než se čekalo, uvedl jeden z odborníků Stern School New York University of Business a Anderson School of Management na univerzitě v Kalifornii, který se studie účastnil.

Podobné údaje byly kupodivu zjištěny i u žen, i když u nich byly hodnoty méně výrazné.

Různorodá definice nevěry 

Ačkoli je nevěra součástí více vztahů, než by bylo zdrávo, a patří do lidských životů již velmi dlouho, jedná se o jeden z nejsložitějších a dosud stále málo objasněných jevů.

Odborníci se dosud nejsou ani schopni shodnout na jednom, specificky udávaném významu nevěry. Někteří označují jako nevěru sexuální styk s někým, kdo není manžel nebo stávající partner. Jiní svou specifikaci rozšiřují i na jiné sexuální záležitosti, které nemusí bezvýhradně obsahovat přímo milostný akt.

Pro jinou skupinu je pak dokonce prohřeškem i tzv. emocionální nevěra, jejíž součástí je flirtování nebo sdílení tajemství s někým jiným.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám