Hlavní obsah

Jak se po zklamání naučit opět milovat

V dnešní době je relativně náročné najít lásku a vztah na celý život. Častokrát je potřeba polevit a ustoupit ze svých požadavků. Mnohdy si je člověk sám nejhorším nepřítelem. Důležité je se čas od času zamyslet nad svým chováním a způsoby, jakým se seznamujeme a jak moc lpíme na minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Po nepodařeném vztahu je potřeba jít dál a nezůstávat uvězněn v minulosti.

Článek

Po rozchodu má spousta žen tendenci idealizovat si svého expřítele a téměř ze dne na den zapomenout na všechny jeho chyby. Ještě horší jsou případy, kdy ženy nevidí své vlastní chyby, které ke krachu vztahu výrazně přispěly. Jenomže růžové brýle mohou mít nepříznivý vliv na budoucí vztahy hned z několika důvodů.

Stagnujete v minulosti

Romantiku ze vztahu minulého promítáte do budoucnosti. V důsledku toho si ale můžete najít na chlup stejného partnera, se stejnými nebo podobnými „nedokonalostmi“, kvůli kterým ale minulý vztah nedopadl dobře.

Další věcí může být absence sebereflexe. Pokud se člověk stále mentálně pohybuje v minulosti, limituje možnosti budoucnosti. Vědomě totiž stagnuje v naději, že se bývalý partner vrátí a vztah se obnoví.

Příliš mnoho žen také uvízlo v domnění, že musí udělat všechno pro to, aby vztah fungoval. Pokud se ale do chodu vztahu nezapojí muž a snaží se jen žena, pak to nemůže nikdy fungovat a občas situace může vyústit tím, že si žena vyčítá, co udělala špatně.

Většinou to pak dopadá tak, že se žena snaží ještě víc a doufá, že její snahu muž ocení. To je ovšem past, která vede k přílišné přilnavosti a souvisí s ní i úzkost a obavy. V extrémních případech se ale pak dá hovořit i o úporné závislosti na lásce, která většinou nedopadne dobře.

Vždy je potřeba uvědomit si, že vztah funguje jen za přispění obou partnerů. Pokud ale jeden z páru není spokojen a šťastný sám se sebou, nepomůže mu k tomu ani jiný vztah.

Zbavte se nenávisti

Pokud se jeden nebo více vztahů nevydaří a dopadnou špatně a bolestivě, není to samozřejmě příjemné. Pokud se ale dostanete do situace, kdy budete mít vztek na všechny muže světa a své pocity budete ventilovat i fyzicky, velmi pravděpodobně se k vám bude podobně chovat i vaše okolí.

Je potřeba stále investovat do svého úsilí a nezlomit nad vším hůl. Není zdravé se z minulých chyb nepoučit, každopádně přílišná nenávist člověku v hledání nového partnera spíše uškodí, než pomůže. Mnoho žen podléhá řečem, že láska neexistuje, a raději budou šťastně single. Ovšem většinou jde o to, že jsou raněny minulými vztahy a bojí se toho, že by jim zase někdo ublížil.

Důležité ovšem je uvědomit si, že nejen každý člověk, ale i každý vztah je ojedinělý. Láska je skvělá, ale lidé potřebují milovat a důvěřovat nejdříve sami sobě a teprve pak to mohou dovolit někomu dalšímu, píše vztahový expert Charles J. Orlando v článku publikovaném na yourtango.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Ponaučení plynoucí z bývalých vztahů

I nepříjemný rozchod může častokrát posloužit jako velmi dobrá a praktická životní lekce. Ačkoliv je to pro člověka v danou chvíli jen velmi chabou útěchou,...

Výběr článků

Načítám