Hlavní obsah

Řeč těla napoví hodně, přeložit se však nedá u každého

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas nám pouhopouhé pozorování řeči těla může napovědět daleko víc, než bychom vůbec chtěli vědět. Pokud se na ni chcete zaměřit, nebo ji zcela ignorovat, je čistě na vás. Ne každého lze totiž měřit stejným metrem.

Foto: Profimedia.cz

Ani pozitivní signály, které k vám člověk bude vysílat, nemusí znamenat, že si budete rozumět. Ilustrační foto.

Článek

Jsou vědomé a nevědomé signály, které vysíláme k lidem. V zaměstnání, doma, ale i při prvních schůzkách. Zaměřit by se na ně měli hlavně lidé, kteří si hledají nového partnera, protože kolikrát stačí malé gesto k tomu, aby člověk druhému naznačil, že mu na něm záleží nebo že ho přitahuje.

Naučit se rozpoznat řeč těla, zejména pak u mužů, může být jednou z nejdůležitějších dovedností v budoucím vztahu, ale i při seznamování s potenciálními partnery. Existuje několik velmi podobných signálů, které podle odborníků dokážou vypovědět o pocitech lidí. Samozřejmě ne vždy se vyplatí spoléhat jen na to, co doporučují sociologové a odborníci na vztahy. Je také důležité zapojit svůj instinkt.

Druhá věc také je, že signály, které člověk vysílá, nelze v žádném případě paušalizovat. Každý člověk je originál, tudíž nelze jedny a ty samé signály u všech lidí hodnotit stejným metrem. Přesto ale není náročné vyzbrojit se těmi nejzákladnějšími znalostmi a použít je zrovna podle toho, jak se to zrovna bude hodit.

Pozitivní řeč těla - když se člověk o druhého zajímá

  • Trvalý anebo déle trvající oční kontakt
  • Naklonění těla k druhé osobě, přibližování
  • Občasné odklonění hlavy směrem k zemi, může také znamenat skrývání studu či nervozity.
  • Uvolněné ruce, nepřekřížené v loktech
  • Skutečný a upřímný úsměv
  • Napodobování gest partnera. V tomto případě může jít o jasný a originální signál, že se člověk snaží navázat vztah, píše wikihow.com.
  • Zvedání obočí. Sociologové tvrdí, že když je člověk nadšený či zaujatý, zvedá obočí.

Pozor ale na přehnaná gesta. Ta mohou znamenat pravý opak a postranní úmysly.

Negativní řeč těla

  • Když je při konverzaci člověk neustále v pohybu, spíše se odklání, není to dobré znamení. Naopak se totiž snaží utvořit mezi vámi co největší vzdálenost.
  • Zkřížení rukou či nohou po delší dobu.
  • Škrábání na obličeji (nos, krk).
  • Pohled směřující daleko za vás, nebo do stran.
  • Tělo natočené mimo vás, spíše bokem či směrem k východu.

Klíčem ke správnému čtení neverbálních signálů je kontext. Nic totiž není černobílé. Jen protože si člověk zkříží ruce, nemusí to hned nutně znamenat, že se o druhého nezajímá. Neustále se škrábe v obličeji, na ruce či noze? Může to znamenat alergii nebo hojící se ranku. Také se může stát, že to bude znak přílišné nervozity.

Pozor ale na to, abyste se do nepřímých či přímých signálů neponořili natolik, že přestanete vnímat cokoliv jiného. Naslouchejte a největší důraz klaďte především na svůj přirozený instinkt a na to, zda se vám člověk zamlouvá a máte si s ním co povídat. Ani pozitivní signály, které k vám člověk bude vysílat, nemusí znamenat, že si budete rozumět.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Co nás o lásce mohou naučit psi

Pes už dávno není jen hlídač uvázaný u boudy na řetězu. Čím dál častěji se stává rovnocenným členem rodinného klanu. Je to parťák pro zábavu, rodinnou pohodu,...

Co si ženy přejí, aby muži věděli

Partnerská komunikace nebývá jednoduchá. Muži i ženy mají nejen rozdílné názory, ale někdy se mýlí v tom, co ten druhý chce nebo co si myslí. Pak vznikají...

V čem spočívá umění hádky

Výměna názorů k životu patří. Vztahu může stejně tak prospět, jako ublížit. Vždy záleží na tom, jaký problém za konfliktem stojí a do jaké míry partneři...

Výběr článků

Načítám