Hlavní obsah

Kdy je lepší zdržet se komentáře a raději mlčet

Novinky, bok

Vzájemná komunikace je důležitým prostředkem, jak mnohé věci řešit. Ve vztahu, práci, s dětmi. Když se problém, touha nebo přání s někým slovně vyřeší, dá se předejít mnohým nedorozuměním. I přesto ale v životě nastanou chvíle, kdy je pro dobro všech lepší raději mlčet.

Foto: Profimedia.cz

Varovala jste kamarádku před přelétavostí jejího stávajícího partnera, a bohužel jste měla pravdu? Pak se zdržte jakéhokoli kritizování a omílání své pravdy. Ničemu tím v dané chvíli nepomůžete.

Článek

Partnerské vztahy jsou komplikované samy o sobě. Proto odborníci radí, že je nejlepší jakýkoli zádrhel, nedorozumění nebo problém s partnerem či partnerkou v klidu probrat, prodiskutovat a řešení se jistě nějaké najde.

Už málokterý vztahový odborník vám už ale doplní, že ne vždy je dobré stát nekompromisně za svým názorem a stále ho opakovat. Stejně jako vám málokdo řekne, že ne vždy je dobré se hádat se šéfem v práci.

Až v průběhu života tak mnozí lidé teprve z vlastních zkušeností zjistí, že je opravdu někdy lepší mlčet a doslova držet jazyk za zuby. Server Women´s Health magazine přinesl přehled některých situací, kdy toto pravidlo platí obzvlášť.

Na koberečku u šéfa 

Kdo nikdy nemusel tzv. na kobereček k šéfovi kvůli nějakému průšvihu, může být jedině rád. Někdy se tomu ale vyhnout nedá.

Když už se do takové situace dostanete, zkuste se v každém případě vyvarovat jakýchkoli výmluv a vytáček, kterými byste chtěli ospravedlnit svou chybu. Buď se k problému postavte čelem a přiznejte bez vytáček porážku, nebo raději úplně mlčte.

Konfrontace se šéfem většinou nemá výhled na váš úspěch, spíše může končit ještě větším průšvihem.

Svatební šaty 

Každá nevěsta chce mít na své svatbě ty nejkrásnější šaty. To ale neznamená, že se musí líbit automaticky všem. O to méně by je pak případně měli kritizovat lidé, kteří se svatby také účastní - svědci, rodiče atd. Když se vám nelíbí, jednoduše mlčte. A když se nevyhnete přímému dotazu: „Líbí se ti moje šaty?”, zkuste se z toho vykroutit. Pravdu si každopádně nechte pro sebe.

Těhotenská kila navíc 

Těhotenství je krásný stav, při kterém bohužel mnohé ženy přiberou nějaké to kilo navíc. Pro klid svůj i budoucí matky se raději zdržte jakýchkoli poznámek na téma, že kamarádka, sestra, švagrová přibírá více, než je zdrávo. Stejně to v danou chvíli nevyřešíte, jen rozproudíte zlou krev ve svém okolí.

Ztroskotaný vztah 

Dopadl vztah vaší kamarádky, kamaráda, souseda po počátečních sladkých měsících přesně tak, jak jste tušili? Pak se rozhodně zdržte jakéhokoli komentáře typu „já ti to říkal/a”. Nikomu tím v danou chvíli nepomůžete, jen budete za necitu.

Chování partnera 

Je krásné, že vám chce udělat partner radost romantickým gestem, při jeho výběru ale sáhl naprosto vedle (nevhodná květina, domácí večeře, která se nedá moc jíst atd.)? Překousněte to a nekritizujte. Spíše oceňte jeho snahu. Otevřená kritika v takové chvíli může vztahu vážně uškodit.

Drby v pracovním kolektivu 

V každém kolektivu se tlachá, drbe a klábosí. Pokud jste také takovým člověkem, dejte si jen pozor, do čeho všeho se zapojujete. Začne-li vám kolega donášet nepříjemnosti na jiného kolegu z kanceláře, nemusí to dopadnout dobře. Pokud totiž k tomu přidáte i svůj komentář, nikdo vám nezaručí, že se ho nedozví i ten, koho se týká.

Kritizování tchýně 

Málokdo má to štěstí, že si ve všem sedne se svou tchýní. Většinou se v tomto nepřímém vztahu objeví dříve menší nebo větší trhliny. Ať už svoji tchýni nenávidíte jen trošku, nebo hodně, zdržte se raději jakéhokoli hodnocení její povahy, vkusu atd.

Je to přeci jenom matka vašeho partnera (partnerky), a i když budete mít možná v něčem pravdu, váš protějšek to nebude přijímat zrovna v klidu.

Hodnocení partnerových výsledků

Když váš přítel (přítelkyně) položí nevinný dotaz „Co ty na to?”, může se to odbýt v klidu nebo může nastat hotové zemětřesení. A to v případě, kdy partnerův projekt, vystoupení či jiný úkol, který dokončil, nezhodnotíte zrovna podle jeho představ.

I když by vás daná věc sebevíc nudila nebo se nelíbila, nedávejte to najevo, raději vykouzlete úsměv nebo jiné kladné gesto.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se poslouchá očima

„Půjde vám to výborně!“ povzbuzoval mě učitel Václav Ptáček, když jsem hned napoprvé zvládla ve znakovém jazyce auto, letadlo, telefonovat a loď (tu s malou...

Výběr článků

Načítám