Hlavní obsah

Strach se vázat aneb Proč se někteří muži neženou do svatby

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatba je dalším logickým krokem, pokud spolu dva lidé již nějakou dobu žijí ve společné domácnosti. Zatímco někteří muži jsou sami strůjcem žádosti o ruku, jiní by se do svatby nedali dohnat za nic na světě, i když partnerku milují. Svatba je pro ně jednoduše zakázané slovo.

Foto: Profimedia.cz

Mnohé ženy vyrůstají s přesvědčením, že se jednou vdají. Pánové naopak tak jednoznačně přesvědčeni nebývají.

Článek

Svatba po pár měsících, ale i několika společně strávených letech. Takové páry jistě ve svém okolí najde nejeden člověk. Pokud nastane ta pravá doba, nemusí se dodržovat žádný časový limit. Přijde to tak nějak přirozeně.

Co když to ale nepřijde, co když by se žena chtěla vdávat, ale muž se do závazku i po několika společných letech stále nehrne? Určit, kdy je pravý čas na svatbu, není jednoduché. Záleží na konkrétním vztahu. Přesto ale může nastat situace, že jeden z páru bude vždy zdrženlivější (většinou muž).

Redaktoři serveru Women’s Health magazine se snažili přijít na to, co některým mužům brání třeba i jen myslet na to, že by se mohli někdy oženit.

Strach se vázat

Je strach se k někomu vázat skutečný pocit, nebo jde jen o výmluvu? Pro některé muže jde o skutečný pocit, tvrdí odborníci. Nebo ještě přesněji spíše než o strach by mohlo jít o opatrnost. Nebojí se vztahu k ženě, ale spíš si nejsou jisti tím, zda je stejný pocit zamilovanosti bude provázet třeba i za deset let.

Není dostatečně zamilovaný

Příčinou k odkládání svatby opravdu může být i fakt, že muž ženu dostatečně nemiluje, alespoň podle svého přesvědčení. Důvodů, proč se tak cítí, pak může být celá řada. Od komplikovaných vztahů nebo rozvodu rodičů přes vlastní nedostatečné sebevědomí až po fakt, že odborníci stále častěji poukazují na realitu, že většina uzavřených manželství končí rozvodem.

Stačí jakékoli malé zaváhání, a svatba pro muže představuje strašáka, kterému nechce čelit.

Jak zjistit skutečný problém

Pokud chcete opravdu vědět, co partnera přimělo odkládat svatbu, spolehlivé je se zeptat. Ale v klidu, žádné nátlaky, nebo dokonce výhružky. Pokud o tom bude muž ochoten mluvit, může se vše snadno vyřešit ku prospěchu obou.

Jak ho přesvědčit

U žen je častěji než u mužů na pořadu dne přemýšlení o tom, že se jednou vdají a budou mít rodinu. Dámy k tomu jednoduše tak nějak spějí už odmalička. Muži možná také, ale rozhodně to tolik neprožívají a ani neplánují jako ženy.

Když je tedy žena připravena na to, se vdát, jak může přesvědčit partnera ke stejnému názoru? Jednoduchá odpověď zní – nijak. Muž k tomu musí dojít sám, být si jistý. Jakýkoli nátlak ze strany partnerky nebo její rodiny ho sice může donutit souhlasit se svatbou, ale nikdy to není ideální řešení. I nepatrný nátlak může v muži vzbudit ještě větší obavy – jak ze svatby, tak i ze vztahu samotného.

Reklama

Související články

Manželství se dostává na druhou kolej

Manželství už není pro mladé lidi prioritou. Pryč jsou doby, kdy se lidé brali po završení osmnáctého roku. Nyní mají mladí jiné možnosti, cestují, budují...

Výběr článků

Načítám