Hlavní obsah

Ženský hlas dokáže vzrušit muže během několika sekund

Ženám se hlas mění v průběhu menstruační periody, přičemž nejsmyslnější a nejhlubší ho mají v době, kdy ovulují. Muže pak doslova zamrazí. Vědci z amerického státu Virginie zjistili, že ženský hlas skutečně vyvolává na mužské kůži elektrickou aktivitu, která je projevem vzrušení.

Foto: Profimedia.cz

Nízce položený ženský hlas zvyšuje srdeční činnost u mužů.

Článek

Hormonální změny v těle ženy během měsíční periody ovlivňují larynx – lidské hlasivky – a mění hloubku a sexuální přitažlivost hlasu. „To může vyvolat doslova mrazení, jak se zvýší elektrická aktivita na povrchu mužského těla, dojde k tomu do pěti sekund od chvíle, kdy žena promluví,“ tvrdí doktorka Melanie Shoupová Knoxová z Univerzity Jamese Madisona ve Virginii.

Nízce položený ženský hlas zvyšuje také srdeční činnost u mužů. To se promítá v tom, jak žena muže přitahuje.

„Schopnost identifikovat plodnost ženy a reagovat na ni propůjčuje mužům reprodukční výhodu, když si vybírají potenciální partnerky. Ženy, na druhou stranu, mohou mít výhodu v konkurenčním boji, když poznají plodnost jiných žen,“ tvrdí doktorka Shoupová Knoxová.

V experimentálním výzkumu Knoxová prokázala, že muži – ale také ženy – jen podle nahrávky hlasu dokážou poznat, kdy žena ovuluje a je nejplodnější. Označí totiž takový hlas za nejpřitažlivější. U mužů i žen se zvýší elektrická aktivita v kůži o dvacet procent a srdeční rytmus o pět procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám