Hlavní obsah

Muži by neměli dělat domácí práce, mají vliv na milostný život páru

Novinky, ema

Nutíte svého partnera, aby se čas od času chopil mopu či smetáku a pomohl vám s úklidem? Máte v rodině rozdělené domácí práce a neexistuje, že by žena byla na vše sama? Nový průzkum ukázal, že někteří muži, kteří doma zastávají domácí práce, mají výrazně méně sexu s partnerkou.

Foto: Profimedia.cz

Muži, kteří doma zastávají domácí práce, nejsou pro ženy tolik přitažliví.

Článek

Ačkoliv je muž, který bude domácí práce dělat téměř bez mrknutí oka a automaticky, pro některé ženy pravděpodobně velmi atraktivní představou, realita může být úplně jiná. Sociologové totiž tvrdí, že mytí nádobí, utírání prachu a mytí oken nepřinese štěstí v ložnici. A to zejména u mužů středního věku.

Nová studie totiž zjistila, že ti muži, kteří dělají domácí práce, se sexu věnují daleko méně než ti, kteří pomoci v domácnosti nevěnují téměř žádnou pozornost.

Muži, kteří uklízejí, nejsou tolik přitažliví

Výzkumníci z Juan March institutu v Madridu studovali údaje pořízené ze vztahů 4561 párů středního věku, žijících v manželství, nebo společné domácnosti, více jak dvacet let. Výzkum se zaměřoval především na jejich sexuální život a jeho spojitost s domácími pracemi.

Studie, která byla publikována v časopise American Socilological Review zjistila, že domácí práce, vaření, praní, úklid a další, jsou muži vnímány jako práce pro ženy. A v 80 procentech domácností jsou také zásadně ženskou záležitostí.

55 procent mužů vnímá jaké své, tedy typicky „mužské” úkoly, placení složenek a sekání trávníku. Zatímco ale manželství, která jsou vyrovnaná a rovnoprávná, co se domácích prací týče, jsou šťastnější, na druhou stranu ale vědci zaznamenali daleko méně sexu než u těch párů, kdy se muž pomoci v domácnosti vyhýbá obloukem.

A výzkum ukázal a potvrdil, že muži, kteří se „ženským” pracím v domácnosti nevěnují, mají sex téměř dvakrát tolik, uvedl deník Daily Mail.

Genderové stereotypy

Sabino Kornich, sociolog z univerzity, která výzkum provedla, vysvětlil, že zažité a všeobecné genderové stereotypy ovlivňuje i to, jak se chováme v domácnosti. „To, jak se chováme doma, je velmi silně vázáno na to, jak o sobě lidé smýšlejí, a jaká pravidla mají zažitá,” řekl pro Live Science. Vysvětlil, že ženy mohou muže, kteří dělají domácí práce, vnímat jako feminní typy, tudíž jsou pro ně méně sexuálně přitažliví, což se následně odrazí na sexuální aktivitě páru.

Na druhou stranu partneři, kteří mají role v páru rozděleny rovným dílem, mohou být spíše než milenci, nejlepšími přáteli, což sexuálnímu životu příliš neprospívá.

Socioložka Constance Gager z Montclair State University v New Jersey upozorňuje, že dělání domácích prací nemusí mít nutně dopad na sexuální život všech párů. Říká, že ti, kteří vyrostli v době, kdy se genderové role změnily (za posledních několik let), nemusí toto omezení vůbec vnímat. Zjistila, že když muž a žena dělají práce, a nevnímají je jako takové, které připadají buď jednomu, nebo druhému pohlaví, pak není důvod se obávat, že by měl mít tento zvyk vliv na sexuální život.

Reklama

Související témata:

Související články

Co může ovlivňovat ženskou sexuální touhu

Co žena, to jiný vztah k sexu. Co se jedné líbí, druhé vůbec nesedne. Navíc každá žena má svou specifickou „sexuální frekvenci”. To vše se navíc může v průběhu...

Výběr článků

Načítám