Hlavní obsah

Pro většinu párů je největším narušitelem vztahu počítač, hned po něm mobil

Novinky, bok

Pro řadu lidí jsou moderní technologie doslova nezbytnou součástí života. Pomáhají, informují, spojují s okolním světem. Kromě pozitiv ale také mohou věci ovlivňovat i negativně - například milostný život. Podle americké studie narušuje počítač či mobil sexuální život až 70 % žen.

Foto: Profimedia.cz

Moderní technologie zasahují do života dětí i dospělých. Kromě přínosných vlastností ale také narušují komunikaci v rodině i v partnerských vztazích. Stanovením pravidel jejich užívání se lze vyhnout některým problémům.

Článek

Milostný život a moderní technologie nejdou dohromady. Obojí samostatně v určitém slova smyslu zlepšuje a obohacuje náš život, jak se ale dostanou do přímého kontaktu, nedělá to dobrotu. Vědci proto striktně radí – odložte mobily a tablety, a vrhněte se na sex. A to hlavně proto, že milování je pro život přínosnější než nový mobil.

Bohužel v reálu to tak patrné není. A dokládá to i zjištění americké studie, ze které vyplývá, že téměř 70 % z celkového počtu 143 žen uvedlo, že různé technologie nějakým způsobem narušují a ovlivňují jejich sexuální život.

Ničitelé romantiky

Způsobů, jak mobily nebo tablety nahlodávají kvalitu milostného života, je celá řada. Od zvonícího telefonu v nevhodnou dobu přes neustálou kontrolu sociálních sítí až po hraní her. A to nejen v průběhu dne, ale bohužel často i v ložnici před spánkem.

„Je to vidět všude. Stačí se porozhlédnout po restauraci, když nějaký pár obědvá. Většinou má alespoň jeden z nich mobil na stole po ruce, aby ho mohl ihned vzít, kdyby začal zvonit,” uvedla pro Daily Mail psycholožka Sarah Coyneová z Brigham Young University a zároveň autorka studie, kterou na dané téma provedla.

V rámci studie se zaměřila nejen na samostatné ženy a jejich vztah k různým technologiím, ale i na jejich partnery, stejně tak jako na kvalitu jejich vztahu.

Z výsledků, které zjistila, příliš optimismu nečiší. Pro většinu párů je největším narušitelem vztahu počítač, hned po něm následují mobilní telefony.

Kvalita vztahu upadá 

Nejčastějším zdrojem konfliktu jsou situace, kdy jeden z partnerů telefonuje nebo vyřizuje pracovní věci v době, kdy má volno nebo tráví čas se svou polovičkou. Celých 62 % žen uvedlo, že se s takovou situací setkávají alespoň jednou denně.

Čtyřicet procent také uvádí, že jim nejvíc vadí fakt, když se muži při konverzaci s nimi rozptylují pohledem na televizi, třetině pak vadí vyřizování telefonů během konverzace nebo v době večeře.

Čtvrtina dotázaných dam pak uvedla, že největší zlost zažívají, když jejich partner vyřizuje během společných chvil e-mailovou korespondenci. Výjimkou nejsou ani situace, kdy se většinou muži natolik zaberou do nějaké hry, kterou mají na svém chytrém telefonu, tabletu či počítači, že „nemohou” jen tak odejít a užívat si romantické chvilky s partnerkou. To vše pak v celkovém pohledu přispívá k tomu, že jsou ženy ve vztahu více nespokojené.

„Moderní technologie se vyvinuly a zasáhly nám do života velmi rychle. Téměř všichni se s nimi rychle sžili, aniž by si ale uvědomili, jaká rizika to může mít,” potvrzuje Michelle Drouinová, vývojová psycholožka na Indiana University a Purdue University v americkém Fort Wayne. Jedním z důsledků pak bývá právě snížení kvality vztahu dvou lidí a špatná komunikace.

Stanovte si pravidla 

V návaznosti na fakt, jakým způsobem se veškeré moderní technologie začlenily do našeho života, je téměř nemožné je všechny odstranit. Lze ale udělat kompromis a dohodnout se s partnerem, za jakých podmínek a kdy se budou využívat.

„Rozhodně to není pro páry hloupý návrh. I tím, že se dohodnou, že se nebude mobil používat například u jídelního stolu, nebo dokonce v ložnici, mohou svému milostnému životu poměrně dost prospět a vylepšit ho,” souhlasí psycholožka Sarah Coyneová.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Studie byla publikována v časopise Psychology of Popular Media Culture.

Reklama

Související témata:

Související články

Fakta o milostných fantaziích

Touhu pociťují v určitých ohledech všichni, a to i v sexu. Řada lidí se ale za své požadavky a sexuální fantazie natolik stydí, že se s nimi raději partnerovi...

Výběr článků

Načítám